4 чудові способи, як технології впливають на ваше повсякденне життя

У 21 столітті хіба можна заперечувати, що технології повністю змінили наше життя? Сьогодні технології впливають практично на кожну сферу життя: від того, наскільки ефективно та безпечно ми можемо подорожувати, до доступу до продуктів харчування, охорони здоров’я та освіти. Потужність інтернету дозволила формувати глобальні спільноти та обмінюватися ідеями більш ефективно, ніж будь-коли раніше – його надмірне використання пов’язане з погіршенням психічного здоров’я, посиленням соціального розколу та серйозними проблемами з приватним життям.

Технології настільки глибоко увійшли в наше повсякденне життя, що не дивно, наскільки ми звикли до їхньої зручності. Ми навіть не замислюємося над тим, щоб звернутися до них за чимось, починаючи від ранкового латте і закінчуючи підтримкою зв’язку з родиною на іншому континенті. Настав час оцінити, наскільки далеко зайшла технологія, і згадати про її недоліки.

#1 Простий шопінг

Технології, безсумнівно, зробили революцію у світі шопінгу, а також у способах, якими компанії обробляють платежі. Тепер ви можете робити покупки онлайн і купувати величезну кількість товарів, навіть не виходячи з дому. Однак не варто забувати і про вуличні магазини – фізичний досвід побачити товар перед покупкою не має собі рівних, так само як і зручність можливості поїсти в ресторані або зупинитися в готелі під час подорожі. Технології відіграють важливу роль і тут: завдяки безконтактним карткам і телефонним платежам вам більше не потрібно турбуватися про передачу готівки або введення пін-коду – достатньо лише одного дотику, щоб оплатити товар. Для бізнесу система Point-of-Sale може управляти рівнем запасів в електронному вигляді, швидко створювати чеки, запускати програми лояльності, управляти аналітикою продажів і багато іншого. Коротше кажучи, присутність і вплив технологій залишаються ключовими в сучасному світі шопінгу.

#2 Загроза конфіденційності

Технології, безсумнівно, змінили наше життя на краще незліченними способами, але так само вірно і те, що їхній вплив помітний скрізь. В останні роки ми проводимо більше часу онлайн, ніж будь-коли раніше. Згідно з одним звітом, у 2019 році американці проводили онлайн шість з половиною годин на день – ця статистика, ймовірно, стрімко зросла з початком карантину. Хоча доступ до всього, що відбувається онлайн, дає нам безпрецедентний рівень зручності, він також наражає нас на небезпеку хакерів і шахраїв, які використовують технології у зловмисних цілях. Оскільки технології продовжують розвиватися, важливо, щоб ми надавали пріоритет безпеці та переконувалися, що перебуваємо в максимальній безпеці під час серфінгу в Інтернеті.

Хоча зловмисники стали набагато витонченішими і їм легше отримати доступ до інформації про користувачів, це не означає, що все зовсім погано. Наприклад, ви можете просто завантажити VPN і значно ускладнити хакерам їхню роботу. Якщо це хороший VPN для ПК або мобільного пристрою, то злом стає практично неможливим з технічної точки зору. Хоча не варто виключати людський фактор. Для початку можна спробувати безкоштовний VPN. Наприклад, VeePN – це швидкий і безпечний VPN для ПК. З ним ви можете отримати доступ до будь-якого контенту, перебуваючи в безпеці. Але все одно потрібно пам’ятати про двофакторний захист і акуратність при завантаженні файлів в Інтернет.

#3 Соціальне життя

Однією з найбільш сейсмічних змін у нашому світі стала поява та стрімкий розвиток соціальних мереж. Зараз важко уявити світ без таких сервісів, як Snapchat, TikTok та Instagram, які дозволяють нам мати пряме вікно в життя друзів, сім’ї та світових знаменитостей. Бізнес також використовує ці платформи як ключові елементи своїх стратегій зв’язків з громадськістю – один допис менеджера соціальних мереж може створити або зруйнувати репутацію компанії за одну ніч. Хоча останніми роками виникли певні проблеми з точки зору регулювання приватності та цензури, ніхто не може заперечувати, що соціальні медіа дали можливість людям з усього світу спілкуватися один з одним у безпрецедентних масштабах. Від підвищення обізнаності щодо важливих питань, перевертання політичних систем до прориву нових форм мистецтва та розваг – ця нова сила, безумовно, не показує жодних ознак того, що її розвиток сповільниться найближчим часом.

#4 Гнучкість робочого процесу

2020 рік запам’ятається нам з багатьох причин, зокрема тим, як технології відіграли важливу роль у зміні того, як ми працюємо. Пандемія призвела до закриття багатьох офісів і змусила працівників працювати з дому, що створило нову тенденцію, яка, схоже, збережеться навіть після того, як пандемія мине. Багато великих компаній, таких як Twitter і Microsoft, заявили, що їхні співробітники можуть працювати з дому на невизначений термін – а чому б і ні? Робота з дому має численні переваги, такі як відсутність необхідності їздити на роботу, більш гнучкий графік і відсутність необхідності турбуватися про те, як ваше оточення впливає на тих, хто вас оточує. Технології знову прийшли нам на допомогу, дозволивши робити те, що раніше було неможливо, і водночас змінивши наш повсякденний спосіб життя.

Новини Закарпаття