Чай чи кава: що корисніше?

Чай та кава – найпопулярніші напої у світі, з них починається день практично кожної людини. Зазвичай основними критеріями вибору є особисті вподобання та пристрасті. Про користь чи шкоду напою, а також про його вплив на організм замислюються далеко не всі.

Насправді це важливо. Якому напою варто надавати перевагу вранці? Які позитивні властивості мають кава та чай, а коли від них краще відмовитися? Нумо розбиратися.

Властивості чаю та його вплив на організм

Властивості чаю залежать від його сорту, адже склад та концентрація речовин у них можуть трохи відрізнятися. Але основні корисні елементи присутні у всіх різновидах. Серед них – кофеїн, L-теанін, амінокислоти (катехіни, флавоноїди), таніни, вітаміни та мінерали. Кожен із компонентів чинить свою дію. Кофеїн бадьорить та знімає втому. Але в чаї він діє поступово й делікатніше, ніж у каві. І зовсім не тому, що кофеїну тут менше. Насправді в обох напоях його практично однаково. У 150 мл щойно приготованої зернової кави може міститися від 40 до 180 мг кофеїну. У 150 мл свіжозавареного листового чаю – від 30 до 120 мг. Різниця у впливі на людину пояснюється наявністю L-теаніну, який пом’якшує дію кофеїну. Різкого сплеску енергії відчуватися не буде, але вона збережеться на триваліший час.

Крім підбадьорливої дії, такий напій:

  • нормалізує обмін речовин, сприяє зниженню ваги;
  • зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету;
  • сприятливо впливає на роботу нервової системи.

Позитивний ефект має як чорний, так і зелений чай. Але в другому випадку користі від напою буде більше. Пояснюється це тим, що в процесі ферментації чайний лист втрачає частину біологічно активних речовин.

Напій не має практично ніяких протипоказань, його можна давати навіть дітям. Але при цьому важливо купити чай хорошої якості та не зловживати ним. 5–6 чашок на день буде цілком достатньо.

Користь кави та її вплив на організм

Випити філіжанку гарячої ароматної кави – неодмінний ранковий ритуал для багатьох. Цей напій дарує не лише насолоду та задоволення, а й безсумнівну користь. Звісно, за умови вживання в розумних межах. Кава:

  • бадьорить, покращує настрій;
  • стимулює роботу головного мозку;
  • додає сил, підвищує працездатність;
  • розширює судини, збільшує кровотік;
  • знижує ризик виникнення раку, хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

Однак корисна вона не всім. ЇЇ не варто пити при гіпертонії, гастриті, виразковій хворобі. Відмовитися від напою потрібно й вагітним жінкам.

Каву категорично не рекомендують вживати як ліки проти похмілля. Напої, що містять кофеїн, збільшують навантаження на серцево-судинну систему, яка в подібному стані й так зазнає перевантаження. Крім того, кава має сечогінний ефект, через що зневоднення організму лише посилюється.

Не рекомендується пити цей напій і на ніч. Кофеїн здатний не тільки спровокувати безсоння, а й погіршити якість сну, зробити його тривожним і поверхневим. Фахівці радять вживати каву до обіду, обмежуючись 3–4 чашками на добу.

Що ж пити вранці?

Обидва напої мають масу корисних властивостей. Який із них найкраще пити вранці, залежить тільки від особистого вибору людини. Медики рекомендують надавати перевагу зеленому чаю. Він позитивно впливає на організм та дарує заряд енергії на весь день. Починати ранок можна з пуеру, улуну або чорного чаю. Але справжнім кавоманам, які не готові жертвувати своїми звичками, не варто відмовлятися від філіжанки кави. Загалом, можна пити обидва напої та отримувати при цьому максимум користі.

Новини Закарпаття