За інформацією: Суспільне.
Мирослава Пекарюк готувала човлент на благодійному ярмарку. Фото: Мирослава Пекарюк
У Рахові 3 жовтня провели благодійний ярмарок та зібрали 200 тисяч гривень на допомогу військовим. До ярмарки долучилася закарпатка, учасниця 12-го сезону "Мастер Шеф" Мирослава Пекарюк. Яку страву готувала дівчина — розповідаємо у матеріалі.
Мирослава Пекарюк розповіла Суспільному, що у Рахові вона раніше нічого не готувала. Взяти участь у ярмарці їй запропонувала директорка будинку культури міста Мирослава Шемота.
"Думаю, треба їхати, готувати. І для мене благодійність – це такий стимул, напевно. Це благе діло. Коли я щось роблю душа моя стає дуже швидко на місце",— розповіла Мирослава Пекарюк.
Кулінарка поділилася, що зазвичай на благодійності готує бограч за сімейним, формовим рецептом, але в цей раз готувала човлент.
"На Закарпатті люди знають що це, але мало хто його їсть через те, що там в складниках перловка, квасоля, м'ясо. Люди не всі таке люблять. А це моя одна з улюблених страв дитинства. У нашу закарпатську кухню човлент входить в топ п'ять. Думаю, все, буду готувати його. Подумала, що це ця страва в казані приготовлена на димку, з копченостями, з білими сушеними грибами, якраз буде просто ідеально вписуватися в цей благодійний ярмарок", — розповіла Мирослава Пекарюк.
Мирослава Пекарюк повідомила, що човлент — це традиційна єврейська страва На Закарпатті багато запозичених страв, які прижилися в області. Всі продукти за рецептом потрібно довго відварювати, тому частину з них вона приготувала ще вдома.
"Я наперед собі відварила перловку, квасолю. Все інше готувала там на місці. Човлент готується з м'ясом, або може бути пісний. Я люблю човлент з копченими ребрами і з білими сушеними грибами. У страві ще була моя фірмова грибна гостренька приправа, із закарпатським характером, яку я виготовляю",— поділилася кулінарка.
Мирослава Пекарюк готувала човлент на благодійному ярмарку. Рахівська міська рада
Відгук про страву для кухаря найважливіше: "Не важливо де я готую та для кого, кожного разу переживаю, щоб було смачно. Половину порції човленту продали ще до початку ярмарки. Люди які куштували — хвалили страву. Для мене було важливо, щоб військові скуштували це. Я пригостила 10-15 захисників та дуже тішилася, бо всім сподобалося".
За словами Мирослави Пекарюк, куштували страву й ті, хто раніше не любив їсти перловку, але після її рецепту захотіли готувати човлент вдома.
"Для мене дуже важливо, щоб наші страви популяризували. Хочеться, щоб про такі прості страви, які ми їли з дитинства,, щоб про них знали не тільки у Закарпатті, а в Україні",— додала кухарка.