За інформацією: Суспільне.
Чорниця, яку продають на ринку в Ужгороді. Сергій Чернишов/Суспільне Ужгород
100 грамів чорниці на день можна їсти дорослому, розповіла лікарка-гастроентерологиня Наталія Шерварли:
"Ягоди чорниці мають протизапальну, жарознижувальну, сечогінну та загальнозміцнювальну дію. Ягода багата на вітамін C. Чорниці нормалізують обмін речовин, лікують подагру, артрит, також використовуються від глистів. Вживати свіжу ягоду можна дорослим не більше як 100 грамів, дітям — буквально 2-3 столові ложки. Людям, які страждають на гастрит із підвищеною кислотністю шлунка, на виразку шлунка, на панкреатит — захворювання печінкової залози, ці ягоди вживати не бажано".
За словами лікарки, через схожий зовнішній вигляд чорницю плутають із вовчими ягодами:
"Вони мають однакове фіолетове забарвлення. Відмінність їх у тому, якщо роздавити ягоду чорниці, вона має фіолетове забарвлення всередині. А якщо роздавити вовчу ягоду — вона біла. Вовча ягода — це дуже отруйна ягода, яка у важких випадках навіть може призвести до смерті людини. Тому якщо таке сталося, треба негайно викликати блювоту у людини, дати багато води, потім вживати багато сорбентів, води і звернутися, звичайно, за можливості до лікаря".