Догляд за жирною шкірою – топ-5 порад

Рідко зустрінеш людину з ідеальною шкірою. У всіх є свої, нехай невеликі, але все-таки проблеми, які хочеться виправити. Але безпосередньо під проблемною шкірою мається на увазі такий стан, коли обличчя регулярно запалене. Комедони, прищі, вугрі, акне і постакне – ось її постійні супутники. Якщо пігментацію легко освітлити, а лущення – пом’якшити, то тут найчастіше потрібне повноцінне лікування. Допоможуть лікувальні косметичні засоби для проблемної шкіри, які потрібно вміти правильно вибирати [2].

У догляді за жирною шкірою допоможе Бепантен спрей. Він був розроблений спеціально для живлення та відновлення сухої, подразненої та почервонілої шкіри. Бепантен Плюс спрей має подвійну дію при ушкодженнях шкіри: сприяє загоєнню та перешкоджає інфекції. Згідно інструкції до застосування Бепантен® Плюс дозволений дорослим та дітям з 1 року. Ціна на Бепантен спрей набагато нижча багатьох інших малоефективних косметичних засобів.

Жирна шкіра – що варто знати про неї?

Перш ніж перейти до порад про те, як доглядати за жирною шкірою, варто знати кілька фактів про цей тип шкіри. По-перше, хороші новини. Жирна шкіра старіє повільніше, а це означає, що ви побачите дрібні зморшки пізніше. Жирна шкіра товща, а жирні речовини, які вона виділяє в надлишку, своєрідно живлять і зберігають її. Як наслідок, антивіковий догляд можна починати набагато пізніше [1].

Ось ще 6 шкідливих чинників, які можуть погіршити стан жирної шкіри:

  • самостійне видалення чорних крапок, прищів,
  • занадто часто торкатися обличчя руками,
  • занадто часті сонячні ванни (посилює себорею),
  • стимулятори, особливо куріння та вживання алкоголю,
  • використання занадто гострих спецій,
  • неправильне харчування – цукор, перероблені вуглеводи, наприклад, шоколад, солодощі, газовані напої, молоко [3].

Топ 5 порад у догляді

  1. Глибоке очищення жирної шкіри є найважливішою частиною вашої ранкової та вечірньої процедури догляду за шкірою – особливо в ті дні, коли ви користуєтеся тональним кремом.
  2. Відмовтеся від сильних косметичних засобів, що містять спирт, на користь м’яких очищувальних засобів, призначених для жирної шкіри.
  3. Обирайте засоби для вмивання на основі м’яких миючих засобів, збагачених заспокійливими та протизапальними компонентами. Витирайте шкіру рушником, призначеним виключно для витирання обличчя, і міняйте його щонайбільше кожні 2-3 дні. Паперові рушники – хороший вибір (але менш екологічний).
  4. Догляд за дуже жирною шкірою полягає в регулярному очищенні, тонізації та зволоженні.
  5. Включіть у свій догляд за шкірою антибактеріальні та відлущувальні інгредієнти, наприклад, AHA і BHA кислоти, ретинол. Однак пам’ятайте, що косметичні засоби з кислотами або ретиноїдами не слід використовувати щодня [1].

Жирна шкіра – це справжній виклик не лише для підлітків, адже вона так само часто з’являється і у дорослих через гормональні проблеми, генетичну схильність, стрес або неправильне харчування.  Всі ці фактори разом узяті можуть дійсно зробити наше життя нещасним [2].

Література

1. L.S. Baumann, R.D. Penfield, J.L. Clarke, D.K. Duque, Journal of Cosmetics Oily Skin Scale validation

2. Кілєєва, О. П. (2017). Догляд за жирною шкірою з застосуванням лосьонів та гелів при лікуванні акне в комплексній терапії. Рaradigm of knowledge, (3), 23.

3. Пелех, І., & Білоус, С. Б. (2015). Догляд за жирною шкірою та лікування акне як соціальна проблема та перспектива її вирішення. Соціальна фармація: стан, проблеми та перспективи: міжн. наук.-практ., 104.

Новини Закарпаття