Геморой після пологів: особливості, лікування та відновлення

Геморой – це кавернозні структури, що складаються з артеріальних і венозних судин, які є в анальному каналі кожної людини. Під впливом певних факторів вони можуть збільшуватися і спричиняти неприємний дискомфорт або навіть небезпечну для життя кровотечу. Збільшення кровоточивих вузлів, які називаються гемороїдальними вузлами, може виникнути у жінок після пологів [1].

Вправи при геморої після пологів допоможуть вам повернутися в форму та зняти симптоми цього неприємного захворювання. Але ж чому виникає геморой та як з них ефективно боротися?

Звідки береться післяпологовий геморой?

  1. Гормональні зміни. Дуже часто гормональний фон є причиною появи геморою після пологів. Підвищення рівня прогестерону під час вагітності сприяє розтягуванню венозних судин, і саме як наслідок може з’явитися геморой.
  2. Тиск матки. Матка, яка збільшується під час вагітності, тисне на венозні судини в черевній порожнині. Під час вагітності жінки дуже часто страждають від набряків на ногах – якщо є набряки, є велика ймовірність, що з’явиться і геморой [2].
  3. Запори під час вагітності. Через зміни в організмі вагітні жінки набагато частіше страждають від закрепів. Поштовхи, ущільнені та тверді випорожнення і, як наслідок, проблеми з випорожненням кишечника часто сприяють розвитку геморою.
  4. Пологи – під час пологів, внаслідок потуг, також підвищується тиск у венах прямої кишки. Це може призвести до їх розриву та екстравазації, в результаті чого виникає геморой [3].
  5. Сидячий спосіб життя та недостатня фізична активність також сприяють утворенню геморою.

Симптоми геморою після пологів

Найпоширенішим симптомом геморою є поява болючої шишки в анальній ділянці та свіжої, райдужної крові, що з’являється відразу після дефекації. Часто виникають біль, свербіж і печіння в анальній ділянці, а також відчуття неповного випорожнення кишечника.

У випадку кровоточивих вузликів на зовнішній стороні ануса, вони викликають дискомфорт і біль при виконанні повсякденних дій [3].

Фізичні вправи та методи релаксації для полегшення геморою

Фізичні вправи при геморої, включаючи просту ходьбу або йогу, можуть допомогти запобігти геморою і полегшити його перебіг кількома способами. Хоча вони не є прямим лікуванням захворювання, вони можуть допомогти поліпшити кровообіг і зменшити біль [1]. Ось кілька прикладів:

  1. Аеробні вправи: виконання аеробних вправ, таких як ходьба, плавання, може покращити кровообіг в організмі, в тому числі в анальній ділянці. Регулярна фізична активність також допомагає запобігти запорам, які можуть спричинити геморой.
  2. Вправи Кегеля при геморої, які включають напруження та розслаблення м’язів тазового дна, можуть допомогти зміцнити анальні м’язи та зменшити симптоми геморою. Регулярне виконання цих вправ може покращити кровообіг в анальній ділянці [2].
  3. Методи релаксації: стрес і напруження можуть погіршити симптоми геморою. Методи релаксації, такі як глибоке дихання, медитація, йога або прогресивні техніки релаксації, можуть допомогти зменшити стрес і напругу і, таким чином, зменшити дискомфорт, пов’язаний з гемороєм.
  4. Положення лежачи на боці: коли у вас геморой, лежачи на спині, ви можете тиснути на анальну ділянку. У такому випадку, лежачи на боці, можна зменшити тиск і полегшити біль. Також можна підкласти подушку під стегна, щоб підняти таз і зменшити тиск на гемороїдальні вузли [3].

Варто пам’ятати, що завжди варто проконсультуватися з лікарем, перш ніж розпочинати будь-які вправи від геморою або техніку розслаблення, пов’язану з гемороєм. Деякі вправи можуть бути не рекомендовані, якщо у вас запущений геморой або інші супутні захворювання. Ваш лікар зможе підібрати план лікування відповідно до ваших індивідуальних потреб і стану здоров’я. В деяких випадках, лікар може призначити безпечні лікарські препарати, такі як свічки та мазь Реліф, для зняття симптомів геморою.

Література

1. Bužinskienė D., Sabonytė-Balšaitienė Ž., Poškus T., Perianal Diseases in Pregnancy and After Childbirth: Frequency, Risk Factors, Impact on Women’s Quality of Life and Treatment Methods, “Frontiers in Surgery”, 2022, dostęp online: grudzień 2022.

2. Poskus T. i in., Preventing hemorrhoids during pregnancy: a multicenter, randomized clinical trial, “BMC Pregnancy and Childbirth”, 2022, dostęp online: grudzień 2022

3. В.К. Казимирко, М.П.Захараш, О.і.Пойда. Патология дистального отдела кишечника: механизмы развития, лечение- Киев. Морион, 2008 – 160 стр.

Новини Закарпаття