Як свалявські господині готуються до Великодня-2025

Паска свалявськаКолаж: Art G

Жительки Сваляви поділилися рецептами унікальних несолодких пасок та розповіли про підготовку до Великодня, який цьогоріч святкуємо 20 квітня.

Хоча ще триває Великий піст, але у різних куточках міста відчувається передвеликодня атмосфера, у крамничках та кав’ярнях з’являються атрибути і декор прийдешнього свята.

Місцеві жительки — пані Ірина та пані Моріка — розповіли виданню Svaliava.net про свою підготовку до свята Світлого Воскресіння Господнього.

До речі. Ми провели невеличке опитування в центрі Сваляви. Більшість сваявців збираються випікати паски вдома і лише кілька респондентів відповіли, що купуватимуть їх в крамницях, кав’ярнях або замовлять у кондитерів.

За словами пані Ірини, вона буде випікати паски традиційно у Чистий четвер за рецептом бабусі, що мала польське коріння. Це буде несолодка паска та рулети з маком. А в суботу приготує м’ясні страви, зробить солодку грудку та писанки.

Несолодку паску пані Ірина готує на молоці та яйцях з додаванням дріжджів, муки та дрібки цукру.

На моє запитання з приводу того, де брала дріжджі її бабуся 100 років тому, пані Ірина відповіла, що колись їх неможливо було купити у магазинах, тому паски випікали на заквасці. Така річ мала бути на кухні кожної господині для випікання хліба та виробів з тіста. Її виготовляли з муки та води впродовж чотирьох днів. Ставили у тепле місце, доки закваска не починала бродити та пронизувалася повітряними пухирцями.

Рецепт несолодкої паски від пані Ірини

Вам знадобиться півлітра молока, чотири яйця, 50 грамів свіжих дріжджів, 150 грамів масла, 100 г сметани та 100 мілілітрів олії.

Потрібно скип’ятити молоко, охолодити до стану теплого, розвести дріжджі та дрібку цукру. Далі додати яйця, сметану та борошно, замісити тісто. До речі, борошна може знадобитись більше, поки не вийде густе, м’якеньке тісто.

Складання великоднього кошикаФото: з Свалявського історичного музею

Готове тісто потрібно прикрити та поставити в тепле місце, потім змісити — і так декілька разів. Розкладаємо тісто у форми, залишаючи їх на дві третини порожніми і випікаємо 40-60 хвилин при середній температурі та змазуємо жовтком.

Пані Ірина додає, що інколи кладе у паску сушений виноград, а ще випікає сирну солодку паску за схожим рецептом, але з цукром і без дріжджів.

Пані Моріка розповіла, що вона робитиме приготування до Великодня в суботу. Випече солодку паску за угорським рецептом, прикрасить її хрестами, квітами, пташками та косичками з тіста. Також зробить пікницю і солодку грудку.

Рецепт солодкої грудки від пані Моріки

“Вам знадобиться 10 яєць, масло, сметана та 2 літри молока. Яйця потрібно збити, на повільному вогні нагріти молоко, додати масло, сметану і повільно влити яєчну суміш, помішувати усе до тих пір, доки не почнуть утворюватися грудочки. Далі суміші потрібно дати охолонути, процідити її через марлю і залишити на ніч у холодному місці”, — поділилася свалявчанка.

Традиційний шовдарь, за словами пані Моріки, уже чекає свого часу в морозильній камері. Каже, що зараз його коптять у коптильнях, а колись клали на спеціальну кладку у димарі хижі, де він міг готуватися впродовж декількох місяців.

Паски та писанки СвалявщиниФото: з Свалявського історичного музею

У суботу увечері складають великий великодній кошик, який обов’язково має дві ручки. Кладуть туди ще вино та масляного баранчика, ставлять велику білу свічку і накривають парадним вишитим рушником.

Рано вранці у неділю за одну ручку кошик бере чоловік, а за іншу дружина — та разом з сім’єю йдуть до церкви.

Джерело

Новини Закарпаття