Як вибрати підходящий матеріал для військової форми

Вибір матеріалу для військового одягу дуже важливий, оскільки від нього залежатиме комфорт експлуатації та довговічність готових речей. Дуже важливо враховувати всі властивості матеріалу, який можна знайти на https://teksika.ua/ru/catalog/dlia-sylovykh-ustanov/.

Оксфорд як основна тканина для пошиття форми

Оксфорд – спосіб переплетення ниток, винайдений у Шотландії, допоміг створювати міцне та довговічне полотно з візерунком, що складається з рельєфних квадратів. Сорочки, що шили з тканини Оксфорд, спочатку носили студенти з однойменного міста, але коли Джон Брукс представив нову модель сорочки, в якій комір пристібався гудзиками, про матерію дізналися за межами Великобританії.

У бавовну, з якої ткали Оксфорд, минулого століття почали вводити поліестер та інші волокна з синтетичних ниток, поверхню почали просочувати хімікатами, що призвело майже до повної зміни складу. Обмундирування, взуття, тенти спорядження з матерії, нитки в якій перехрещуються групами:

  • не пропускає воду та вітер;
  • відштовхує бруд, не дає йому потрапити всередину;
  • витримує вплив агресивних речовин;
  • виявляє стійкість до вогню та високих температур;
  • не рветься, зберігає форму при – 60 °.

Поліуретан, яким тканину просочують із вивороту, не порушує цілісність структури, але посилює міцність матеріалу. Поліхлорвініл робить полотно більш щільним, покращує захисні властивості.
Для виробництва спорядження, пошиття обмундирування, на які наносяться принти камуфляжні, використовують Оксфорд щільністю не менше 600 DEN.

Які ще матеріали використовуються для пошиття військового обмундирування

Ріп-стоп – з матерії, що створюється за технологією, розробленою на замовлення НАТО і що пройшла модернізацію, шиють форму для військовослужбовців, бронежилети, прапори, чохли для зброї. Тканина ріп стоп, на якій утворюється картатий візерунок, отримує шляхом перехресного переплетення армуючими нитками основи з бавовни, шерсті, синтетики, шовку.

Громадянську та військову форму шиють із різних матеріалів, які можна знайти в інтернет-магазині Тексіка, оскільки різновидів форменого одягу дуже багато. До категорії форменого одягу входять сорочки, кітелі, штани, комбінезони, куртки, пальта, шинелі та інші предмет.

Сумішний вид матеріалу обробляють просоченнями, які відштовхують жир, олію, кислоти, бруд, воду. Додатково тканину вводять тефлонові волокна, що роблять її невразливою для вогню. Ріп стоп не розповзається, не витягується, не покривається катишками при експлуатації, не вицвітає на сонці, переносить хімічну дію. Камуфляжний одяг, зшитий з високоміцної матерії, виходить легким і дихаючим, не намокає під дощем, виявляє стійкість до стирання. У кольоровій гамі матеріалу, з якого шиють обмундирування, поєднуються зелені, чорні, салатові, коричневі тони.

Якщо потрібні більш щільні військові речі, краще зробити вибір на користь твілу з поліестеру та бавовни. Це тканина, виготовлена за технологією плетіння твіл, яка дозволяє зробити її більш довговічною. Вона не така стійка до порізів, як ріпстоп, але збільшена вага робить її більш зносостійкою в порівнянні з тканинами зі 100% бавовни. Тканина важка, але це робить її ідеальною для холодного клімату та допомагає зберігати тепло.

Мембрана – багатошарова тканина із наявністю штучної нитки. Оскільки мембран є не менше десяти видів, і матеріали можуть бути різними, то краще приділю їм якось окремий бложек. Для непосвячених варто знати: в дощ у мембрані добре, а ось для спеки вона не пристосована. Це демісезонна тканина. Майже 90% мембран горять. Суть проста: рахунок підбору дихаючих характеристик змусити тканину пропускати воду лише назовні, тоді як кисень не затримувати ні вхід, ні вихід.

Новини Закарпаття