Як зустріти свята без похмілля?

Новий рік та Різдво — це час радісних святкувань, теплих зустрічей із близькими та щедрих застіль. Проте неякісний алкоголь може зіпсувати навіть таке свято. Неприємні наслідки у вигляді важкого похмілля чи навіть серйозного отруєння здатні просто знищити і святкову атмосферу, і настрій на наступний день.

Чому дешевий алкоголь так часто викликає проблеми? Як зробити правильний вибір, щоб ранок після святкувань був легким і приємним? У нашій статті ми розповімо, як уникнути ризиків, пов’язаних із неякісним спиртним, та насолоджуватися святами відповідально і без шкоди для здоров’я.

Чому дешевий алкоголь спричиняє похмілля, та як із цим боротися

Існує загальноприйнята думка, що неякісний алкоголь сильніше спричиняє похмілля. Це твердження ґрунтується на досвіді багатьох людей. Але чому це так?

Щоб відповісти на ці питання, слід розібратися у природі похмілля та факторах, які його викликають. Мета цієї статті — допомогти вам зрозуміти, чому виникає похмілля, як уникнути отруєння організму та обирати якісний алкоголь.

Як організм реагує на алкоголь

Алкогольні напої містять етанол — речовину, яка при надмірному вживанні є токсичною. Саме надлишки етанолу і продуктів його розпаду викликають симптоми інтоксикації: головний біль, сухість у роті, нудоту, слабкість. Проте ще найбільшу шкоду завдають домішки, що залишаються у напоях після ферментації чи неякісної ректифікації.

Метанол, сивушні олії та інші токсини накопичуються в організмі, викликаючи запальні процеси. Саме ці домішки у великих кількостях спричиняють важке похмілля.

Вплив якості алкоголю

Науково доведено, що чим більше домішок у напої, тим сильніше і довше триватиме похмілля. Наприклад, умовно темні напої — бренді, ром чи червоне вино, містять більше токсичних речовин порівняно з “прозорими” напоями, такими як горілка чи джин.

Якісна, правильно зроблена горілка вважається одним із найбільш чистих напоїв, оскільки містить мінімум домішок. А якість самої горілки залежить від сировини та технології виробництва та очищення спирту.

Який спирт найкращий?

Найякісніший харчовий спирт виготовляють із зернових. До найкращих сортів в Україні належать “Альфа” та “Пшенична сльоза“. Ці види спирту виробляють виключно з зерна. Вони проходять ретельне очищення. Все це мінімізує вміст шкідливих домішок.

Натомість дешевший харчовий спирт часто виготовляють із картоплі, овочевої маси та іншої, більш дешевої сировини. Він містить більше метанолу, який важко видалити навіть під час очищення. Тому в дешевих напоях цей токсин може залишатися в значній кількості, що посилює похмілля.

Як уникнути похмілля

Щоб мінімізувати ризик похмілля, обирайте якісний алкоголь із перевірених джерел. Уважно читайте етикетки — там часто вказаний сорт спирту, з якого виготовлений напій.

Крім того, є сенс у домашньому виробництві алкогольних напоїв. Це дозволяє контролювати якість сировини та ступінь очищення. Приготувати домашню горілку можна, навіть просто правильно змішавши якісний спирт із підібраною водою. Якщо дотримуватися рекомендацій, горілка (чи настоянка) вийде цілком гідна уваги та вживання.

Висновок

Похмілля — це сигнал організму про інтоксикацію. Основна його причина — неякісний алкоголь із високим вмістом домішок.

Обираючи чисті напої, виготовлені на основі якісного зернового спирту, ви зменшуєте ризик негативних наслідків для здоров’я. Пийте відповідально, будьте уважні при виборі напоїв і алкоголь приноситиме лише приємні враження. Чого ми вам і бажаємо!

Новини Закарпаття