Солянка. Ілюстративне фото: Canva
Солянка — це перш за все м’ясні копчені інгредієнти, що робить її наваристою та дуже поживною.
Основа солянки — м’ясний бульйон, м’ясні продукти та, ясна річ, тушковані солоні огірочки із смаженою цибулею. Яскравий пікантний смак солянки незабутній, а з її приготуванням вдома чи у казані на природі — впорається будь-хто.
Попри те, що батьківщиною солянки вважають Київську Русь, схожі страви є досить популярними у багатьох країнах світу.
До прикладу, у Латвії такий суп називають “похмільним”, його готують після гучних свят та на другий день весіль.
У Німеччині рецепт солянки майже не відрізняється від нашого, але для смаку німці кладуть туди селеру, а в Польщі поширений бігос із кислої капусти і м’яса.
Грузини схожу страву готують з додаванням кінзи, гострої аджики та смакують з хачапурі.
Закарпатці ж для приготування солянки використовують шовдарь, пікницю, шинку та солоні огірки.
Як приготувати смачнючу солянку
Інгредієнти:
- 200 г копченого м’яса;
- ковбаса — 150 г;
- шинка — 200 г;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 5 солоних огірків.
- Можна також додати картоплю. В такому разі знадобиться 2 шт.
Спершу потрібно приготувати бульйон. У воду кладемо почищену та нарізану кубиками картоплю, м’ясо, шинку і ковбасу. Доки усе це вариться, на пательні обсмажуємо подрібнену цибулю, моркву, додаємо томатну пасту та порізані огірочки. Потім висипаємо піджарку у каструлю, додаємо зелень, спеції, маслини, лимон за смаком та даємо покипіти ще хвилин десять.
Для тих, хто зібрався готувати солянку у казані, рецепт залишиться той самий, змінюється тільки порядок обсмаження продуктів. Почитаємо з обсмажування м’яса, потім додаємо цибулю, моркву, огірки, спеції, томат.
Через 15-20 хвилин кидаємо у казан картоплю і варимо до готовності.