Куди подіти шовдарь і пікницю: готуємо солянку без зайвого клопоту

СолянкаСолянка. Ілюстративне фото: Canva

Солянка — це перш за все м’ясні копчені інгредієнти, що робить її наваристою та дуже поживною.

Основа солянки — м’ясний бульйон, м’ясні продукти та, ясна річ, тушковані солоні огірочки із смаженою цибулею. Яскравий пікантний смак солянки незабутній, а з її приготуванням вдома чи у казані на природі — впорається будь-хто.

Попри те, що батьківщиною солянки вважають Київську Русь, схожі страви є досить популярними у багатьох країнах світу.

До прикладу, у Латвії такий суп називають “похмільним”, його готують після гучних свят та на другий день весіль.

У Німеччині рецепт солянки майже не відрізняється від нашого, але для смаку німці кладуть туди селеру, а в Польщі поширений бігос із кислої капусти і м’яса.

Грузини схожу страву готують з додаванням кінзи, гострої аджики та смакують з хачапурі.

Закарпатці ж для приготування солянки використовують шовдарь, пікницю, шинку та солоні огірки.

Як приготувати смачнючу солянку

Інгредієнти:

  • 200 г копченого м’яса;
  • ковбаса — 150 г;
  • шинка — 200 г;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 5 солоних огірків.
  • Можна також додати картоплю. В такому разі знадобиться 2 шт.

Спершу потрібно приготувати бульйон. У воду кладемо почищену та нарізану кубиками картоплю, м’ясо, шинку і ковбасу. Доки усе це вариться, на пательні обсмажуємо подрібнену цибулю, моркву, додаємо томатну пасту та порізані огірочки. Потім висипаємо піджарку у каструлю, додаємо зелень, спеції, маслини, лимон за смаком та даємо покипіти ще хвилин десять.

Для тих, хто зібрався готувати солянку у казані, рецепт залишиться той самий, змінюється тільки порядок обсмаження продуктів. Почитаємо з обсмажування м’яса, потім додаємо цибулю, моркву, огірки, спеції, томат.

Через 15-20 хвилин кидаємо у казан картоплю і варимо до готовності.

Джерело

Новини Закарпаття