1425 Кухня на Районі: вісім рецептів кабачків, які смачніші за м'ясо
Кабачки годяться не тільки для овочевого рагу. З них можна приготувати багато смачних і цікавих страв, які стануть родзинкою вашому столі, сподобаються і чоловікам, і дітям, — переконує Сім’я і Дім.
Кабачкові рулетики з куркою і сиром
2 середні кабачки, 1 куряче філе (300–350 г), по 1 ст. ложці з чубком сиру і зелені, 2 ст. ложки сметани, 50 г твердого сиру, 1 зубець часнику, сіль, перець, олія.
Кабачок нарізати пластинами завтовшки 0.5 см. Деко застелити папером для випікання, розкласти кабачки, трохи змастити олією, посолити. Поставити в розігріту до 180 ОС духовку на 5 хв. Філе порізати тонкими пластинами, відбити, посолити і поперчити. Залишити на 5–10 хв. На остиглі кабачки викласти смужки курячого філе. У сир додати сметану, часник, зелень, сіль, перець, перемішати. Зверху філе намазати сирною начинкою і присипати тертим сиром. Згорнути рулетики, класти по три, пронизати шпажками, збризнути олією і запікати 20–25 хвилин за температури180 ОС. Рулетики присипати зеленню і подавати до столу.
Для соусу можна змішати сметану із зеленню, зубцем часнику і дрібно порізаним болгарським перцем. Сіль і перець додати за смаком.
Чебуреки з кабачків
500 г кабачків, 2 цибулини, 2 ст. ложки порізаного кропу, 200–300 мл молока, 2 яйця, сіль, перець, приблизно 250 г борошна, м’ясний фарш або перемелене варене м’ясо (наприклад, із супу), 70 мл олії.
Кабачки і цибулю дрібно натерти, додати молоко, яйця, борошно, сіль, олію і перець. Добре перемішати, тісто має бути трохи густіше, ніж на налисники. Змішати м’ясний фарш зі смаженою цибулиною, посолити і поперчити за смаком. Добре розігріти сковороду з олією, влити порцію тіста, як на налисник, і покласти на один край начинку.Трошки підсмажити і накрити начинку вільним краєм млинця (тобто скласти навпіл), притиснути вилкою, щоб зафіксувати краї. Смажити на середньому вогні до золотистого кольору.
Кабачковий розан
1 листок листкового бездріжджового тіста, 1 кабачок, 1 яйце, твердий сир, спеції.
Тісто розморозити, розкачати і викласти у форму, злегка змащену олією. Кабачок помити і порізати дуже тонкими кружечками. Викладати кружечки кабачка по колу, трохи накладаючи один на один, поки вся форма буде заповнена. Сир дрібно потерти. Яйце збити, додати сіль і перець. Кабачки посипати спеціями і змастити збитим яйцем.
Посипати сиром (не дуже рясно). Поставити в гарячу духовку. Випікати за температури 200 ОС десь 20–25 хв.
Овочеві міні-піци
Кабачок, помідор, цибуля, перець болгарський, часник, сир твердий, сіль.
Усі овочі мають бути однакового діаметру. Молоді кабачки помити, порізати кружальцями, товщиною 0,5 см. Деко накрити фольгою, розкласти кабачки. Зверху на кожен покласти кружок помідора, посолити. На помідор – тонке кільце цибулі і кільце болгарського перцю або просто суміш дрібно порізаних овочів, дрібно нарізаний часник, посипати тертим сиром. Поставити в розігріту до 180 ОС духовку і пекти 25 хв (до готовності кабачка). Їсти «піцу» можна як гарячою, так і холодною.
Запіканка «Веселка»
500 г курячого фаршу, 250 г рису, 200 мл бульйону або води, по 1 цибулині, кабачку, баклажану і морквині, 3 перчини (краще різних кольорів), 2 яйця, по 100 г твердого сиру і вершків, 4 ст. ложки олії, сіль, перець, 0,25 ч. ложки орегано, петрушка, 2 зубці часнику.
Рис обсмажити у 2 ст. ложках олії до прозорості (або використовувати пропарений), залити бульйоном, варити до повного випаровування рідини (до напівготовності). Змішати фарш, охололий рис, петрушку, терту цибулю і сир, 1 яйце, сіль, перець. Покласти на дно форми діаметром 30 см, щедро змащеної маслом. Нарізати тонкими пластинами моркву, опустити в окріп на 2 хв. Так само порізати тонкими пластинами кабачок і баклажан, перець – смужками. Викласти овочі у форму по колу на ребро, втискаючи їх у фарш. Змішати 2 ст. ложки олії, часник і сіль, змастити овочі. Вершки збити з яйцем, залити ложкою у проміжки між овочами. Поставити у розігріту до 180 °С духовку на 30–40 хв.
Кабачкова ікра з майонезом «Ідеальна»
6 кг кабачків, 1 кг цибулі, по 4 ст. ложки оцту (9%) і цукру, 2 ст. ложки солі, 1 скл. олії, по 0,5 л томатної пасти і жирного майонезу, 0,5 ч. ложки червогого гострого перцю.
Кабачки почистити від шкірки, порізати, щоб в каструлю вмістити, і варити до м’якості, заливши водою. Цибулю порізати і злегка підсмажити на олії. Воду з кабачків зцідити, додати цибулю, перемолоти на однорідне пюре. Якщо немає блендера, усе інтенсивно розім’яти товкачем для картоплі. У цю ж посудину додати все решта, варити, постійно помішувати, бо може підгоріти. Варити приблизно 2 год. Гарячою масу швидко розкласти у стерильні баночки і закрутити. Виходить 10–11 півлітрових банок.
Запечені овочі у смачнючому маринаді
300 г шампіньйонів, 3 картоплини, по 1 кабачку, морквині і баклажану, 2 цибулини, 3 перчини. Для маринаду: 4 ст. ложки олії, 3 зубці часнику, 1 ст. ложка бальзамічного оцту, 2 ст. ложки соєвого соусу.
Овочі порізати середніми шматочками. В олію вичавити часник, додати оцет і соєвий соус, перемішати. У пакет (краще два, без дірочок) покласти овочі, вилити маринад, трохи струсити, зав’язати кінці, залишити мінімум на 1 год для маринування. Можна у такому вигляді брати на природу. Викласти овочі на деко, застелене пергаментом, випікати у розігрітій до 190 ОС духовці 30–35 хв.
Пиріг з кабачків з фрикадельками
3 середніх кабачки, 1 яйце, 180–200 г борошна, по 1 ч. ложці солі і розпушувача, 100–150 г фаршу, прянощі (італійські трави), 1 цибулина, 4 ст. ложки тертого твердого сиру, сухарі панірувальні для посипання.
Кабачки добре помити, потерти на середній терці, не віджимати! Додати яйце, сіль, розпушувач. Добре перемішати, поступово додати борошно. Тісто за структурою нагадує тісто для млинців, як густа сметана. Фарш: перемолоти м’ясо разом з цибулею в блендері, додати сіль і прянощі. Добре перемолоти, сформувати фрикадельки розміром з волоський горіх. У готове тісто додати 2 ст. ложки тертого сиру. Форму для запікання змастити маслом, присипати панірувальними сухарями, викласти тісто. На відстані одна від одної викласти фрикадельки, трохи занурюючи в тісто. Навколо фрикадельок викласти решту сиру. Поставити запікати в попередньо розігріту духовку. Запікати за 180 ОС приблизно 40 хв. Після 30 хв запікання верх краще прикрити фольгою. Дати пирогу охолонути у формі, після чого порізати на порційні шматочки.