Міський пейзаж у живописі — найзнаменитіші картини

Архітектурні пейзажі відомих художників із давніх-давен захоплюють своєю красою, відкриваючи перед глядачами новий погляд на часто знайомі та звичайні краєвиди міста. Подібні сюжети можуть бути максимально урбаністичними, а можуть гранично межувати з природою, стаючи її органічною частиною. На полотнах можна побачити не тільки будівлі або елементи інфраструктури, а й моменти вуличної метушні, де перехожі поспішають на роботу, гуляють із собаками, йдуть до крамниці та багато іншого. Міський пейзаж мальовничий і багатогранний, тому багато творців обрали його своїм головним напрямком. Які картини варто обов’язково побачити — про це наша стаття.

Різновиди міського пейзажу

Картини художників із зображенням міста можуть істотно відрізнятися, але всі вони будуть належать до жанру, який ми розглядаємо. Пейзажисти прагнуть закарбувати міське середовище в реалістичній манері або доповнюючи його фантазійними образами та сюжетами, доповнюючи полотно персонажами або просто передаючи тонкощі архітектурного втілення конкретної будівлі. Виділяють доволі багато видів міського пейзажу, тому ми перелічимо найпоширеніші:

  • ведута — зображення міста з високою деталізацією;
  • архітектурний — звертає увагу глядачів на архітектуру будівель, споруд;
  • каприччо — доповнення реальних пейзажів вигаданими елементами;
  • урбаністика — сучасна міська забудова з хмарочосами, промисловими зонами тощо;
  • вуличний — атмосфера на вулиці, часто доповнена персонажами та сюжетами;
  • індустріальний — зображення промислових будівель, процесу їхнього будівництва.

Знайомимося з розвитком жанру за допомогою знаменитих картин

Сьогодні ми можемо легко втілювати будь-які інтер’єрні ідеї, наприклад, замовити друк фото на полотні в Print4You або вибрати репродукцію картини улюбленого художника-пейзажиста. Такому прогресу передувала довга історія розвитку напрямку міського пейзажу. Початком шляху вважається фреска в термах імператора Траяна, що датується I століттям. У Середньовіччі міські декорації були лише тлом, на якому зображувалися біблійні сцени.

Пейзажі міста стали повноцінним самостійним напрямком у XVII столітті в Голландії, чому передував винахід техніки олійного живопису Яном ван Ейком. Саме в Голландії мистецтво і наука стали активно розвиватися, адже країна першою скинула католицькі кайдани. Однією з найбільш значущих картин того періоду вважається робота Яна Вермеєра «Вид Делфта». Приголомшлива гра світла і тіні заворожує глядача, поєднуючи передній план з усіма частинами полотна в єдине гармонійне ціле. Також варто звернути увагу на роботи Пітера Янс Санредама, який прославився своїми архітектурними пейзажами.

Художники міського пейзажу з Голландії подарували натхнення багатьом європейським націям. Незабаром німецькі, французькі й англійські художники почали створювати майбутні світові шедеври мистецтва. Серед британської гілки на особливу увагу заслуговує Вільям Тернер і його полотна «Пантеон, ранок після пожежі» та «Великий канал у Венеції». Француз Клод Моне зробив міський пейзаж емоційним, та й загалом, сприяв появі жанру імпресіонізму своєю картиною «Враження. Схід сонця».

Варто також згадати італійських художників. Наприклад, серед них був популярним напрям каприччо (назва походить від італійського «capriccio» — забаганка, примха). Марко Річчі, Юбер Робер, Франческо Гварді та інші талановиті художники створювали неповторні полотна, доповнені зображеннями вигаданих стародавніх руїн. Венеціанський живописець Джованні Антоніо Каналь творив впізнавані пейзажі Венеції та Лондона, які часто малював з натури.

Сучасні міські пейзажі

Сьогодні популярні не тільки пейзажі старих міст, а й усілякі нестандартні переосмислення теми. Сучасні автори по всьому світу використовують різну техніку і колористику, щоб передати своє бачення міського пейзажу. Наприклад, художник з Англії Натан Волш створює гіперреалістичні полотна з продуманими перспективами, щоб глядач міг буквально відчути себе на вулицях зображеного міста. Яскравим прикладом є його робота «Z bar», що являє собою деталізований вид на місто. Полотно, як і решта, створене олійними фарбами.

Серед українських митців також багато яскравих прикладів жанру. Сергій Ковальов втілив досить багато робіт у цьому форматі. «Міський Київ», «Львів», «Атмосфера» приваблюють кольором і впізнаваним стилем. Юліанна Лєнова є не лише художницею, а й архітекторкою. В її картинах передана краса багатьох європейських міст. «Гамбург», «Вечір у Бремені» переносять в атмосферу Німеччини. Нам надано неоціненну можливість познайомитися з шедеврами видатних художників, які працювали з олією та аквареллю, олівцями та іншими матеріалами. Розмаїття міських пейзажів дасть змогу кожному глядачеві знайти своїх улюблених авторів!

Новини Закарпаття