Особливості монет Великобританії

Монетний двір Великобританії виготовляє чимало монет, які становлять цікавість для нумізматів. Звісно, не всім початківцям-колекціонерам доступні золоті монети Великобританії, проте є немало й інших цікавих екземплярів, які виготовлені з недорогих сплавів.

Сучасні обігові гроші Великобританії

В Об’єднаному Королівстві випускається 8 монет, які застосовуються в обігу: 1, 2, 10, 20, 50 пенсів, а також 1 та 2 фунти стерлінгів. Особливість полягає в тому, що пенси пов’язані єдиним сюжетом та створюють єдину композицію. Незалежно від номіналу, на аверсі монет завжди зображено королеву Єлизавету II.

На реверсі пенсів зображені національні символи гербового щита. Якщо правильно розташувати вироби реверсами, можна скласти гербовий щит повністю:

  • Шотландський лев;
  • Кельтська арфа;
  • Три англійські леви.

Фунти відрізняються за дизайном. На їх реверсі зазвичай зображено герб повністю, але періодично з’являються й інші зображення (залежно від року випуску).

Колекційні та незвичайні монети Великобританії

Зазвичай обігові гроші цікавлять початківців. Більш досвідчені нумізмати мають в колекції колекційні та рідкісні вироби. Крім того, високо цінуються стародавні вироби, що виготовлені в 18-10 столітті.

Надзвичайну цікавість для нумізматів становлять рідкісні монети. Далеко не завжди це вироби, яким сотні років. Наприклад, кожен колекціонер хоче отримати у свою колекцію виріб, який не має дати ні на аверсі, ні на реверсі. Яскравий приклад 20 пенсів 2008 року, на якій немає року виготовлення. Такий зразок можна купити не менше, ніж за 100 фунтів.

Крім того, цікавість становлять вироби з незвичайних сплавів. Наприклад, в одному з кошиків для пожертвування було знайдено 2 пенси, які було виготовлено не з бронзи, а з нікелевого сплаву.

Найдорожчою монетою останніх часів став виріб, випущений до Олімпійських ігор в Лондоні. Його оцінюють в 3000 фунтів. Було випущено всього кілька сотень екземплярів, після чого вирішили, що дизайн невдалий, та вирішили переробити його.

Новини Закарпаття