Як відомо, виростити врожай – замало. Необхідно створити сприятливі умови для його зберігання, щоб не виникало проблем зі шкідниками та хворобами, які можуть суттєво вплинути на погіршення харчових, фуражних і посівних характеристик збіжжя. Тому рекомендується ще до початку збирання врожаю здійснити внутрішнє й зовнішнє знезараження зерносховищ.
Дезінфекція зерносховищ – це комплекс заходів, спрямованих на знищення шкідників, гризунів та мікроорганізмів, які можуть псувати зерно та переносити інфекції. Обробка зерносховищ проводиться для забезпечення належних санітарних умов зберігання зерна, запобігання його псуванню та збереження якості. Передумовою цьому повинне бути комплексне застосування дієвих заходів з метою запобігання та знищення шкідливих організмів. Відповідно, слід здійснити низку послідовних профілактичних і винищувальних обробок у сховищах.
Найкраще до закладання на зберігання нового врожаю готуватися відразу ж після вивезення попередніх запасів. Спершу необхідно здійснити ретельне очищення підлоги, стін, усіх щілин тощо від залишків зерна, де можуть ховатися шкідники та збудники хвороб, а також від сміття й пилу.
Особливу увагу треба звертати на те, щоб усі приміщення та поверхні були сухими. Як відомо, підвищена вологість є сприятливим середовищем для розвитку шкодочинних мікроорганізмів, а також багатьох видів шкідників, грибів тощо.
Бажано з цією метою робити повноцінне провітрювання сховищ у сонячну погоду, окрім цього, використовувати вентилятори, які нагнітають сухе тепле повітря.
При цьому варто враховувати, що волога, пил та інші небажані субстанції найчастіше накопичуються в різноманітних щілинах та тріщинах: підлозі, стінах, на стелі. Проблема загострюється, якщо зерно зберігається в старіих будівлях. Тому дуже бажано зашпаклювати усі щілини, обробити внутрішні поверхні вапном, фарбою чи іншими матеріалами, а також за потреби облаштувати стіни та дах ізолюючими матеріалами. Лише тоді можна переходити до більш активних заходів знезараження зерно¬сховищ.
Одним із найбільш ефективних засобів боротьби зі шкідниками запасів у порожніх складах є фумігація, тобто знезараження та аерозольна обробка.
Практикуються різноманітні способи знезараження зерносховищ від шкідників. Найчастіше застосовуються волога дезінсекція, аерозольна обробка та фумігація спеціальними хімічними препаратами. Відповідно, здійснюють запобіжні або винищувальні заходи.
Запобіжні заходи зорієнтовані на профілактику зараження шкідниками зернових запасів у зерносховищах. Насамперед вони перешкоджають проникненню останніх у сховища, а також їх впровадження здатне відвернути загрозу зараження на початкових етапах появи шкідників та збудників захворювань.
І, звісно, всі приміщення, пов’язані з прийманням і зберіганням урожаю, повинні постійно прибиратися та утримуватися в чистоті.
Винищувальні заходи в зерносховищах розподіляються на дві групи: дезінсекція (знищення комах і кліщів) та дератизація (знищення гризунів).
За декілька тижнів до приймання зерна нового врожаю необхідно знезаразити приміщення свіжим гашеним вапном або агрохімікатами. При цьому вологу дезінсекцію доцільно виконувати за температури не нижче 12°C. Одночасно з дезінсекцією складів обробляють зовнішні стіни, а також прискладську територію на відстані не менше 5 м. Через три доби після проведення вологої дезінсекції об’єкти, що обробляли, слід добре провітрити й просушити.
Втім, найбільш практичними та широко вживаними вважаються хімічні способи боротьби зі шкідниками хлібних запасів: аерозольна обробка та фумігація.
Аерозольна обробка передбачає застосування робочої рідини в дрібнодисперсному стані. Хімічні «туман» та «дим» просочуються в усі закутки й рівномірно розподіляються на оброблюваній поверхні. Аерозолями рекомендується обробляти ті зерносховища, які можна надійно загерметизувати. Після обробки проводиться провітрювання для видалення залишків хімічних речовин та забезпечення безпеки людей.
Важливо:
- Дезінфекцію зерносховищ слід проводити регулярно, а не лише у випадку виявлення шкідників.
- Для проведення дезінсекції необхідно використовувати лише дозволені та сертифіковані препарати, а також дотримуватись інструкцій щодо їх застосування.
- Після фумігації зерна необхідна його дегазація, тобто провітрювання для видалення залишків газів.
- Звертайтеся до професійних служб дезінфекції, які мають досвід та знання для проведення якісної обробки зерносховищ.