234 Свалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг Незламності
Свалявська кондитерка Мирослава Голонич цьогоріч уперше долучилася до всеукраїнської ініціативи «Їжакультура», «Пиріг Незалежності» та представила авторську випічку з закарпатським характером. Разом із Маріанною та Льолею майстриня створила поєднання смаків дитинства і сучасної інтерпретації — баник з какао та оронь-голушко.
За словами Мирослави, торік вона ще вагалася, яким мав би бути «наш, рідний, закарпатський» пиріг, що відрізнявся б від інших. Цього ж року «зорі зійшлися», і команда втілила задум, поєднавши класику та нові ідеї. До того ж кондитерка відшукала старий рецепт «Закарпатського пирога» — дріжджового, з грецьким горіхом, який збирали шарами на кшталт угорського флодні.
Свалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг Незламності
Що приготували
- Баник з какао — за мотивами смаку дитинства Мирослави.
- Оронь-голушко у новій інтерпретації — дріжджові «галушки», сформовані ложкою, умочені у розтоплене масло і обсипані сумішшю меленого горіха та цукру. Цього разу кулінарки додали начинки: зі сливою та горіховою масою, викладаючи їх почергово у форму. За бажанням начинку можна варіювати — вишня, сир тощо.
Свалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг Незламності
Рецепт тіста від свалявської кондитерки:
500 г борошна, 200 г молока, 50 г води (можна мінеральної), 2 ст. л. цукру, 1 яйце + 1 жовток, 5 ст. л. розтопленого масла в тісто + орієнтовно 100 г для змочування галушок, 20 г дріжджів, дрібка солі.
Опара: молоко, вода, дріжджі, трохи цукру; дати активуватися 15–20 хв. Далі — заміс, підйом, формування «галушок» із начинки/без, обкачування в горіхово-цукровій суміші, викладання у форму та випікання до готовності.
Мирослава ділиться, що результат вийшов «дуже цікавим та смачним» і щиро дякує колежанкам за спільний час.
«Ну от, я теж вже їм на камеру, як справжній гастроблогер», — жартує кондитерка та запрошує всіх спробувати закарпатську класику у новому прочитанні.