Свалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг Незламності

Свалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг Незламності 234 Свалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг Незламності

Свалявська кондитерка Мирослава Голонич цьогоріч уперше долучилася до всеукраїнської ініціативи «Їжакультура», «Пиріг Незалежності» та представила авторську випічку з закарпатським характером. Разом із Маріанною та Льолею майстриня створила поєднання смаків дитинства і сучасної інтерпретації — баник з какао та оронь-голушко.

За словами Мирослави, торік вона ще вагалася, яким мав би бути «наш, рідний, закарпатський» пиріг, що відрізнявся б від інших. Цього ж року «зорі зійшлися», і команда втілила задум, поєднавши класику та нові ідеї. До того ж кондитерка відшукала старий рецепт «Закарпатського пирога» — дріжджового, з грецьким горіхом, який збирали шарами на кшталт угорського флодні.

Свалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг НезламностіСвалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг Незламності

 Що приготували

  • Баник з какао — за мотивами смаку дитинства Мирослави.
  • Оронь-голушко у новій інтерпретації — дріжджові «галушки», сформовані ложкою, умочені у розтоплене масло і обсипані сумішшю меленого горіха та цукру. Цього разу кулінарки додали начинки: зі сливою та горіховою масою, викладаючи їх почергово у форму. За бажанням начинку можна варіювати — вишня, сир тощо.

Свалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг НезламностіСвалявська кондитерка приготувала авторський Пиріг Незламності

 Рецепт тіста від свалявської кондитерки: 

500 г борошна, 200 г молока, 50 г води (можна мінеральної), 2 ст. л. цукру, 1 яйце + 1 жовток, 5 ст. л. розтопленого масла в тісто + орієнтовно 100 г для змочування галушок, 20 г дріжджів, дрібка солі.  

Опара: молоко, вода, дріжджі, трохи цукру; дати активуватися 15–20 хв. Далі — заміс, підйом, формування «галушок» із начинки/без, обкачування в горіхово-цукровій суміші, викладання у форму та випікання до готовності.

Мирослава ділиться, що результат вийшов «дуже цікавим та смачним» і щиро дякує колежанкам за спільний час. 

«Ну от, я теж вже їм на камеру, як справжній гастроблогер», — жартує кондитерка та запрошує всіх спробувати закарпатську класику у новому прочитанні.

 

 

Джерело

Новини Закарпаття