Тютюн для кальяну: види, класифікація та характеристики

Тютюн для кальяну лише відносно нещодавно, буквально в 90-х, став ароматизованим, до цього забивали листя практично в первинному вигляді. Власне з цієї причини й спостерігався спад популярності. Коли ж характеристики суміші вдосконалили та зробили її зручнішою в експлуатації та приємнішою на запах та смак, стався буквально бум. Що ж собою являє сучасна заправка для кальяну? Розберемося далі.

Класифікація за видами

Існує декілька видів тютюну, який може використовуватись для кальяну. Найпоширеніші з них:

  • муасель. Це слово можна перекласти як «медовий». Власне, така характеристика дуже яскрава, адже листя просочуються медом або сумішшю його з патокою, і саме вони дають солодкість. Крім того, додаються фрукти, ароматизатор, гліцерин. Саме таким є тютюн Dead Horse для кальяну;
  • томбак. Це вид заправки, у якому немає домішок. Перед забиванням тютюнове листя вимочують у воді;
  • журак. Суміш сировини з патокою, у складі немає ароматизаторів, але патока надає характерний солодкуватий смак та робить консистенцію однорідною. До жураку можуть додавати ягоди, фрукти, спеції.

Крім того, варто знати, що існують різні сорти тютюну. Вони теж наділяють суміші певними характеристиками. Переважає «Вірджинія», яка може бути як єдиним сортом, так і основною. Є легким тютюном, який має солодкуватий смак і непогану жаростійкість. Також характерні рівномірне горіння та низький вміст смоли.

Інші сорти підмішуються в невеликій кількості. Це «Берлі» – він міцний, має горіховий присмак та виражений сигарний смак; «Орієнтал» – терпкий, має своєрідну кислинку й насичений аромат.

Огляд складу тютюну для кальяну

Отже, у складі заправки містяться такі компоненти: патока, гліцерин, ароматизатори, консерванти, лист тютюну або інша рослинна сировина. Кожен з інгредієнтів виконує свою задачу.

Патока є концентрованим сиропом із цукру, інколи повністю з меду або з суміші цих компонентів. Основна задача – підсолоджувати заправку та робити її зручною у використанні. Гліцерин – очищена речовина без кольору, смаку та запаху. Дає густі клуби диму та підтримує необхідний рівень вологості. Ароматизатори наділяють суміш певним запахом та смаком. Можуть бути натуральні та синтетичні, останні переважають. Що стосується консерванту, то зазвичай із завданням тривалого збереження заправки справляється цукровий сироп, але інколи виробники додають інші компоненти.

Тютюн, звісно, є основою суміші. Листя однойменної рослини збирають, прив’ялюють, а потім швидко висушують. Лише в такий спосіб підготовлену сировину використовують далі.

Основні характеристики тютюну

Залежно від сорту сировини та концентрації інших компонентів заправка отримує ті чи інші властивості. Основні характеристики:

  • ступінь подрібнення. Зазвичай це середня та мілка. Ці варіанти не потребують додаткової нарізки перед використанням;
  • жаростійкість. Це параметр, на який повною мірою впливає те, який сорт тютюну використовується в заправці. Чим більш жаростійкий муасель, тим триваліший процес куріння;
  • чистота. Мається на увазі відсутність сторонніх домішок, великих частинок стебел тощо. Отже, чим чистіша суміш, тим вона якісніша.

Має значення димність, адже процес куріння кальяну асоціюється з об’ємними клубами диму. Цей параметр залежить від концентрації гліцерину та певною мірою від вологості суміші.

Ще одна важлива характеристика – це міцність. Тютюн буває легким, середнім, міцним та екстраміцним. На це впливає сорт рослини та спосіб її ферментації.

Новини Закарпаття