Твід: особливості виробництва матеріалу

Тканина належить до різновидів вовняного текстилю, який протягом багатьох століть застосовували для пошиття верхнього одягу. Матеріал відрізняється міцною та грубою текстурою, яку виробляють шляхом саржевого переплетення, створюючи характерний діагональний візерунок. Традиційно твід складається з натуральної 100% вовни, але сучасна промисловість допускає додавання до складу штучних волокон для покращення загальних властивостей матеріалу.

Історія походження твіду

Батьківщиною твіду вважають Шотландію, де протягом 200 років матеріал вважається національним надбанням країни на рівні з міцним елем, кілтом і шотландською волинкою. Ніхто не знає точну дату його винайдення, й деякі експерти припускають, що ірландці могли стати першопрохідцями в цій справі. Але переваги твідового одягу важко переоцінити.

Вироби з цієї тканини чудово утримують тепло, мають підвищену зносостійкість, підходять для пошиття як чоловічого, так і жіночого гардероба. Першочергово полотна з вовняної сировини вироблялися вручну, і цей спосіб досі високо цінується на ринку. Але сучасна промисловість дозволила значно збільшити обсяги виробництва та розширити асортимент – на сьогодні відомо понад 8 тис. різноманітних видів твіду.

Походження назви теж має цікаву історію. Існує легенда, що клерком була допущена помилка під час прочитання слова твіл, яке він переплутав з однойменною річкою, де й виробляли цей матеріал. Згодом тканина стала настільки поширеною, що термін закріпився та досі використовується.

Які характеристики має твід?

Матеріал цінують через низку переваг:

  • міцність – тканина тривалий час не псується, не пошкоджується та зберігає привабливий зовнішній вигляд;
  • текстура – має дещо грубу фактуру, що робить твід унікальним; раніше він був жорстким і колючим на дотик, але сучасні технології дозволили позбутися цих недоліків;
  • різноманіття візерунків – серед найбільш популярних варіантів не можна не згадати про ялинку, клітинку, гусячу лапку, шанель тощо, що дозволяє урізноманітнити стиль.

Традиційною колірною палітрою вважаються відтінки чорного, коричневого, сірого та зеленого. Але сьогодні для фарбування використовуються будь-які поєднання – переконатися в цьому можна перейшовши в каталог інтернет-магазину тканин Атлас, де представлений великий вибір варіантів.

Новини Закарпаття