У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород»

У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород» 124 У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород»

Ведучі програми «Рецепт справи», яка виходить на телеканалі «Дім», Чаба Бакош і Денис Мінін зустрілися із кондитером Валентином Штефаньо. Він провів екскурсію своєю кондитерською Shtefanyo V&V і розповів, як народжується ужгородський торт – від ідеї до першої ложки. Атмосфера, аромат свіжої глазурі й магія рук майстра. 

Чи не кожен українець чув про легендарний смаколик із Закарпаття – торт «Ужгород». Спеціально для нього туристи їдуть до Ужгорода, роблять замовлення, заморожують десерт для транспортування та навіть виготовляють підробки. 

«Оригінальний торт можна розпізнати за вагою. Незважаючи на однакові розміри, наша вага буде найменша. Все тому що, в наших виробах більше повітря», – зауважив Валентин Штефаньо. 

Саме завдяки легкості і якості десерт став кулінарною легендою міста й може цілком позмагатися зі знаменитим «Київським тортом». 

Основою торту «Ужгород» стали коржики з безе. 

У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород»У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород»

У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород»У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород»

Інгредієнти коржа: яєчний білок, цукор, крохмаль, фундук. Основу заливають у кулінарний мішок, наповнюють нею форми та випікають 120 хвилин при температурі +125 градусів. Таких на торт іде 3 штуки. 

Для мусу насамперед треба зробити крем пат-а-бомб: яєчні жовтки збивають міксером на середній швидкості. У сотейник вливають воду та додають цукор, нагріваючи їх до загустіння при температурі +121 градус. Вводять сироп у жовтки і збивають міксером на максимальній швидкості. 

«Додаємо вершкове масло, добре збиваємо крем до консистенції мусу. І вимішуємо зі згущеним молоком. Саме згущене молоко надає карамельний присмак», – пояснив Валентин Штефаньо.

Складання торта: за формою викладається шар мусу, корж безе і так шарами. Далі торт відкладають у шокер (-30 градусів) на 1,5 години. 

У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород»У програмі «Рецепт справи» розкрили секрет легендарного торта «Ужгород»

Ще однією особливістю оригінального торта «Ужгород» є пакування. На коробці вказано особистий телефонний номер Валентина Штефаньо, і кожен може зателефонувати кондитеру щодо придбаного десерту.

«Цей номер на коробці не змінюється всі 15 років, як ми робимо «Ужгород». І кожен може мені зателефонувати. Одне з останніх звернень було від наших відвідувачів. Вони привезли «Ужгород» своїм знайомим в Одесу, вирішили зателефонувати, щоб дізнатися, де можна купити торт в Одесі», – розповів кондитер. 

Дивіться «Рецепт справи» у суботу об 11:00 на телеканалі «Дім».

Джерело

Новини Закарпаття