У Сваляві можна безкоштовно здобути нову спеціальність або професію

Безкоштовна освіта у СвалявіФото ілюстративне, з Всемережжя У Сваляві можна безкоштовно здобути нову спеціальність або професію Лілія Антонюк в 23.08.2024 | 11:14

Окремі категорії свалявців мають змогу безплатно або лише з частковою доплатою опанувати нову професію чи здобути повну вищу освіту.

За інформацією служби зайнятості у Сваляві, здобути другу вищу освіту або опанувати нову професію державним коштом у 2024 році можуть окремі категорії населення, які мають професійну-технічну чи вищу освіту та не зареєстровані у службі зайнятості.

Загалом ваучер можна використати для навчання за 123 професіями та спеціальностями у сферах будівництва, ІТ-технологій, транспорту, медицини, сільського господарства, освіти, соціального обслуговування.

Державним ваучером повністю або частково покривається вартість навчання у вишах за затвердженим переліком професій та спеціальностей. Поточна максимальна вартість ваучера становить не більше 30 280 грн.

Усі охочі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.

Хто має право на навчання за ваучером

  • Внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підхожої роботи;
  • Звільнені з військової служби, до досягнення ними пенсійного віку та за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення;
  • Особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років, до досягнення встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку;
  • Звільнені зі служби в органах внутрішніх справ, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, органів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років;
  • Особи, які у період воєнного стану в Україні отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових, у разі наявності відповідних рекомендацій в індивідуальному реабілітаційному плані, незалежно від встановлення їм інвалідності;
  • Особи з інвалідністю за відсутності підхожої роботи;
  • Особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Процедуру спрощує той факт, що заявку можна подати як онлайн, так і звернувшись у центр зайнятості.

До речі, найпопулярнішими спеціальностями, які опановували у Закарпатському навчально- науковому інституті у попередні роки, були психологія та соціальна робота.

У коледжі та училищі найбільш затребуваними були професії електрогазозварника, кондитера, кухаря, водія автотранспортних засобів, охоронника, електромонтера, тракториста-машиніста, швачки та водія навантажувача.

Джерело

Новини Закарпаття