Як швидко і без бюрократичних перешкод провести ліквідацію ФОП

Причини для закриття фізичної особи-підприємця можуть бути різними: хтось переконався у збитковості та безперспективності власного бізнесу, хтось має намір виїхати за кордон тимчасово чи на постійно і не бачить жодного сенсу в подальшій щомісячній сплаті єдиного соціального внеску (ЄСВ). Варто зазначити, що закриття підприємницької діяльності для фізичної особи є більш тривалою процедурою в порівнянні з процедурою відкриття чи зміни одного або кількох видів господарської діяльності, оскільки сама послуга ліквідації ФОП складається з кількох взаємопов’язаних етапів та вимагає виконання певних дій, включно з сплатою заборгованості по обов’язкових платежах задля отримання документів, що підтверджують відсутність боргових зобов’язань. 

З яких етапів складається процедура закриття ФОП

Прийнявши безповоротне рішення про припинення підприємницької діяльності фізична особа повинна звернутися з відповідною заявою до держаного органу, наділеного функціями реєстрації та припинення державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності. Після розгляду відповідної заяви та доданого пакету документів посадова особа державного органу вносить відповідні зміни до Державного реєстру фізичних осіб-підприємців щодо припинення державної реєстрації ФОП за його бажанням.

На наступному етапі припинення підприємницької діяльності фізична особа звертається у відділення банку про закриття рахунків, які використовувалися для здійснення розрахунково-платіжних операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю та після обнуління залишку коштів на рахунку отримує відповідну довідку про його закриття. 

Далі впродовж 30-ти днів з дати прийняття рішення про припинення державної реєстрації ФОП фізичній особі необхідно:

  • представити в органи Державної податкової служби України заключну податкову звітність про сплату єдиного податку та провести повну сплату податку;
  • подати заключну звітність щодо нарахування та сплати ЄСВ та погасити заборгованість за останній звітний місяць чи за інші періоди;
  • скласти та відправити в податкову за місцем реєстрації Декларацію з даними про доходи та майновий стан на момент закриття підприємницької діяльності.

Як успішно провести ліквідацію ФОП

Успішне припинення підприємницької діяльності фізичною особою-підприємцем можливе тільки за умови дотримання всіх процесуальних та юридичних норм. Для повної або часткової ліквідації ФОП варто скористатися послугами, які надає юридична компанія «Флагман», що дозволить фізичній особі уникнути бюрократичних перешкод та пришвидшить проведення процедури.

Послуги кваліфікованих юристів компанії дозволять належним чином організувати процес підготовки необхідного пакета документів, включно з подачею заяви до державного органу, внесенням запису в ЄДР та отриманням повідомлення щодо припинення підприємницької діяльності за частковою процедурою та підготовкою відповідної звітності і супроводом аудиторської перевірки від початку і до моменту отримання відповідно акту за повною процедурою ліквідації ФОП.

Новини Закарпаття