Як скористатися вигідним курсом для обміну/купівлі/продажу валюти

Наявний на сьогодні курс валют визначає співвідношення вартості однієї валюти до валюти іншої держави. Найбільш часто валютний курс використовується українцями для визначення ціни саме української валюти по відношенню до американського долара чи валюти країн Європейського Союзу – євро (більшості пересічних українців є нецікавим курс валют Ужгород відношенню долара до англійського фунта, японської єни чи польського злотого). Ознайомлення з даними актуального курсу валют зазвичай відбувається напередодні обміну готівкової гривні на більш надійну (по відношенню до рівня інфляції) валюту чи у випадку планової або незапланованої поїздки за кордон на навчання в туристичну подорож чи на лікування. 

Яким може бути актуальний курс валют по відношенню до гривні

Продаж чи купівля іноземної валюти або обмін української гривні на купюри іноземного зразка може відбуватися з використанням:

  • банківського курсу, який визначається кожною банківською установою самостійно на основі даних про офіційний курс, встановлений головною банківською установою нашої держави – Національним банком. Зазвичай курс комерційних банків є на 5-10 відсотків більшим від курсу НБУ при купівлі валюти та на 5-10% меншим при її реалізації (продажу в касі банку);
  • курсу, що застосовується офіційними обмінними пунктами. Такий курс також визначається на основі рекомендацій Національного банку, проте на відміну від банківського курсу валют є більш вигідним для пересічного українця (різниця у валютному курсі може сягати декілька копійок чи навіть гривень, що у випадку купівлі/продажу значної суми коштів може стати вагомим прибутком);
  • готівкового курсу, що визначається на «чорному» ринку – валютними міняйлами чи неофіційними інтернет-майданчиками, які працюють нелегально та не мають офіційної ліцензії. На «чорному» ринку валюту можна обміняти/купити/продати за найвигіднішим курсом, проте ризик бути обманутим тут надто великий.

Як обміняти, купити чи продати валюту за вигідним курсом

Зважаючи на вигідні умови обміну валюти, які пропонують обмінні пункти, купівля/продаж тут валюти є найбільш оптимальним рішенням за критеріями надійності, безпечності та прибутковості обміну. Водночас щоб обрати найбільш оптимальний курс в тому чи іншому обміннику варто:

  • відслідковувати та порівнювати курси обміну валют, які пропонують окремі банки та обмінники. Зазвичай актуальний курс валют публікують спеціалізовані інтернет-портали на кшталт rates.fm/ua;
  • самостійно розрахувати, використовуючи онлайн-калькулятор суму коштів, яку можна отримати при обміні/купівлі/продажу валюти чи гривні.

Важливо: виручені від реалізації валюти чи гривні кошти потрібно обов’язково перераховувати під час отримання в касі банку, обмінника чи з рук валютного міняйли (саме тут найчастіше можна отримати фальшиві банкноти). Однією з переваг сучасних обмінників є можливість забронювати вигідний курс валют на декілька годин, оформивши відповідну заявку на сайті обмінника.

Новини Закарпаття