«Куди не підеш всюди Стій»: свалявчанин поділився світлинами з неймовірними краєвидами

Вид на гору Стій Вид на гору Стій

Художник зі Сваляви Андрій Білунка поділився світлинами на якій зображена гора Стій.

Фото чоловік розмістив на своїй фейсбук-сторінці. Журналістам інтернет-видання Район.Свалява розповів, що куди б він не йшов усюди видно гору. Художник часто ходить по роботі на нову пошту і в інші місця, з яких відкривається гарний краєвид.

«Куди не підеш всюди Стій. То був морозний вечір, захід сонця. У Сваляві сонечко уже сіло, а Стій був освітлений теплим промінням сонця, яке заходить, отож він уловив цей момент», – розповідає чоловік.

Також додає, що У Сваляві з багатьох місць видно гору Стій – це як візитівка, якоюсь мірою.

Вид на гору СтійВид на гору Стій

Вид на гору СтійВид на гору Стій

Гора Стій – найвища точка карпатського масиву Боржава, її висота складає 1681 м над рівнем моря. Вона знаходиться в південній стороні масиву, що лежить в Закарпатській області. 

Варіанти пішохідних туристичних маршрутів на гору Стій, опублікувало видання «Подорожі Карпатами». 

  • Маршрут на гору Стій з Пилипця

Стартуємо в селі Пилипець, що в Міжгірському районі. Під час проходження цього маршруту Ви відвідаєте одразу декілька вершин масиву Боржава: Гимбу, Репецьку та Великий Верх. Маршрут простягається на 16 кілометрів, а пройдете його Ви приблизно за 5 годин. Цей маршрут низького рівня складності та не має значних коливань висоти. 

  • Перехід через хребет Боржави

Маршрут розпочинається в селі Сасівка Свалявського району, а закінчується в Пилипці. Його довжина складає 26 кілометрів, а розрахований він на 2 дні. Подолати цей маршрут може практично кожен, адже в нього аматорський рівень складності. Рухаючись маршрутом, Ви побачите руїни РЛС та відомий водоспад Шипіт.

  • Маршрут на гору Стій через всю Боржаву

Початок маршруту в селищі Воловець, кінець – в Міжгір’ї. Відстань, яку треба пройти – 53 кілометри. Оскільки маршрут не складний, більшість туристів долають його за 3 дні. Під час проходження маршруту Ви підкорите вершини Краковець, Камінна, Полонина-Кук, Кругла, Менчул, Плай, Граб, Мала Гимба, Гемба, Жид-Магура, Великий Верх та Стій. Крім того, Ви зможете роздивитися руїни радіолокаційної станції на горі, озерце на полонині Боржава та дерево без серцевини. 

Вид на гору СтійВид на гору Стій

Вид на гору СтійВид на гору Стій

Вид на гору СтійВид на гору Стій

 

Джерело

Новини Закарпаття