На Ужгородщині горіло сміттєзвалище

На Ужгородщині горіло сміттєзвалище 231 На Ужгородщині горіло сміттєзвалище

У селі Барвінок, що на Ужгородщині, вкотре з початку року горіло сміттєзвалище. Чергову пожежу минулого тижня зафіксували очевидці. 

Пожежі на полігонах твердих побутових відходів належать до найскладніших і тривалих, гасіння яких вимагає залучення значних ресурсів, зусиль, засобів і часу. Якщо ці пожежі виникають на глибині, то їх реального масштабу ніхто не знає. Наслідком цього прихованого горіння, хоча вогонь інколи й вибивається назовні, може стати обвал сміттєзвалища, як це було декілька років тому на Грибовецькому полігоні. 

Вже роками йдеться про те, що сміттєвий полігон, який знаходиться у селі Барвінок, вичерпав свій ресурс. Ситуація критична – заповнення відходами сягнуло близько 99,9% проєктної потужності. Крім того, під час погіршення погоди заїзд та вивантаження відходів ускладнені. За рахунок коштів бюджету Ужгорода, а це понад 15 млн грн, протягом останніх років проводилася рекультивація міського полігону твердих побутових відходів. 

На Ужгородщині горіло сміттєзвалищеНа Ужгородщині горіло сміттєзвалище

На Ужгородщині горіло сміттєзвалищеНа Ужгородщині горіло сміттєзвалище

Ще до повномасштабної війни Ужгородська міська рада звернулась до Кабінету Міністрів України, Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради щодо вжиття заходів із пошуку альтернативних об’єктів для розміщення та переробки твердих побутових відходів, щоб не допустити надзвичайну ситуацію техногенного характеру регіонального рівня. Та поки ситуація так і залишилась невирішеною.

У коментарі 21-му каналу, голова Закарпатської ОВА Віктор Микита ще в листопаді зобов’язав громади сортувати сміття. Наприкінці грудня у спальному районі Ужгорода таки відкрили перший в Україні екологічний острівець, де мешканці можуть приносити відсортоване сміття. 

На Ужгородщині горіло сміттєзвалищеНа Ужгородщині горіло сміттєзвалище

Наразі на сміттєвому полігоні експлуатується вже третя черга, яку облаштували минулого року. У міській раді зазначають, що впритул до полігону ТПВ є земельна ділянка, яку розглядають для розширення теперішнього полігону відходів. Та депутати Баранинської громади, на території якої розташоване сміттєзвалище, не підтримують таку ідею. І сміття як з Ужгорода, так і з прилеглих громад й надалі продовжують звозити до Барвінку.

На Ужгородщині горіло сміттєзвалищеНа Ужгородщині горіло сміттєзвалище

 

Джерело

Новини Закарпаття