Несподівані знахідки: у Сваляві проводовжують ексгумацію тіл з-під обеліску. ФОТО

Фото: Район.Свалява 736 Фото: Район.Свалява

У центрі Сваляви продовжують розкопки у центрі міста для ексгумації тіл, похованих під обеліском. Роботи розпочалися у середу, 1 листопада, і триватимуть кілька днів.

Інтернет-видання Район.Свалява перебуває безпосередньо в центрі події та інформуватиме про кожен з етапів ексгумації.

Відтак за вчора бригада з пошукових робіт від обласного комунального підприємства «ПАМ’ЯТЬ» Івано-Франківської області здійснила ексгумацію тіл з однієї індивідуальної та трьох братських могил. 

У одній із братських могил було знайдено три скелетовані залишки, однак не всі були в анатомічній цілісності, ще в одній, згідно документів, мало знаходитись вісім тіл, однак експерти знайшли тільки шість. У більшості тіл виявлено анатомічну цілісність, тобто скелети збережені повністю.

Деякі з них були поховані у «валетоподібному» стані, а це, зі слів експертів, означає, що тіла скидували до могили, або просто дохоронювали. 

У могилі, де поховано шестеро осіб, виявлено залишки дерев’яної труни. Це свідчить про те, що людей старалися ховати все таки в «домовинах».

У самих могилах було знайдено деталі одягу, гудзики, підошви від чобіт. Біля одного зі скелетів знайшли кулю, запальничку, ніж, себто з чим померлих підбирали, з тим і ховали.

Щодо індивідуальної могили, то в ній дійсно похований майор Шадрін, у якого було виявлено трепанацію черепа, яку провели скоріше за все для того, аби врятувати життя. Але чи загинув він від невдалої операції чи від іншої причини, експертам наразі невідомо.

«Ця постать відома тим, що займалася репресіями угорців на Свалявщині. Зокрема Шадрін брав активну участь у репресіях угорців в концтраборі, який знаходився у Сваляві по вулиці Верховинській. Але чому його тут поховали, ми не знаємо. Тобто чи просто тут було вільне місце, чи хотіли його так вшанувати у центрі міста, ми не володіємо такою інформацією. Тому і в інтернетірозпочалась плутанина з цього приводу. Окрім цього майора тут дійсно поховані вояки червоної армії, які загинули в 1944-1945 роках. На надмогильних плитах є різні прізвища, бо, як відомо, в цій армії воювали з усіх країн СРСР», – розповіла інтернет-виданню Район.Свалява керівниця бригади Ольга Третьякова. 

Як зазначила експертка, через одне це поховання не варто ставити тавро на всіх інших похованих, як це зробили зараз у ЗМІ, які недостовірно вивчили це питання. Звичайно, у період 1944-1945 років вояків червоної армії долучали до боротьби з місцевим підпіллям, тощо.

 

 

Джерело

Новини Закарпаття