Різновиди, фунції та призначення конденсатовідвідників

Чимало сучасних приватних будинків, навіть невеликих розмірів, обладнані компактними котельнями для індивідуального обігріву та міні-пральнями. При контакті парового трубопроводу з оточуючими більш холодними предметами та конструкціями виникає конденсат. Так само до утворення конденсату схильні промислові трубопроводи, які транспортують пару. Накопичення конденсату призводить до виникнення корозії, збільшення тиску в системі трубопроводу та погіршення їх пропускної здатності.

Які функції виконує конденсатовідвідник

Утворення конденсату на трубопроводі може спричиняти його швидкий вихід із ладу, погіршення передачі пари, створення аварійних ситуацій, що особливо небезпечно на підприємствах хімічної та нафтопереробної галузі. Таким чином, конденсатовідвідники виступають в якості клапана, який виводить конденсат і стабілізує роботу системи трубопроводу.

Пара утворюється при переході води з рідкого в газоподібний стан, при цьому молекули отримують енергію, достатню для розриву молекулярних зв’язків. Ця енергія в подальшому використовується в побутових або виробничих цілях. Вода або конденсат, який утворюється через поступове охолодження пари, повинна відводитися якомога швидше, інакше ефективність теплообміну і ККД трубопроводу буде невідворотно зменшуватися.

На перший погляд, простою заміною такого клапана є періодичне відкриття вентилю, але при цьому втрачається частина пару, що критично для систем, які використовують його як рухому силу промислових механізмів або для опалення приміщень.

Конденсатовідвідники не допускають витоку пари. Вони постійно контактують з насиченою парою, відводять конденсат і за необхідності регулюють витрати пари.

Які конденсатовідвідники бувають

Трубопровід приватного будинку та трубопровід металообробного підприємства неможливо порівнювати. Тому і конденсатовідвідників, які універсально підходитимуть до будь-якої системи, не існує. Вибір такого клапана залежить від багатьох параметрів: тиску в системі, температури, витрат пари. Виділяють три основні типи найпоширеніших конденсатовідвідників:

  • механічні;
  • термостатичні (капсульні та біметалеві);
  • термодинамічні.

Чому встановлення конденсатовідвідника є правильним рішенням

Клапани для відводу конденсату збільшують термін експлуатації трубопроводу за рахунок контролю за тиском і антикорозійного ефекту.

Оскільки конденсатовідвідники не дають гарячій парі виходити з системи, вони суттєво економлять паливо або електроенергію, яку потрібно було б використовувати для нагріву пари. Підвищена, у порівнянні з системами без конденсатовідвідників, якість пари у трубопроводі та стабільний тепловий режим в середньому за 1-6 місяців окупають витрати на встановлення клапана.

Компанія Armax пропонує турецькі конденсатовідвідники виробництва фірми HELS. Ці високоякісні клапани виготовлені з ковкого чавуну GGG 40.3, вуглецевої сталі ASTV A105 та нержавіючої сталі AISI 304. Вони надійні та довговічні.

Новини Закарпаття