У 2023 році на Закарпатті зменшилася кількість дотаційних громад

Фото ілюстративне 118 Фото ілюстративне

Більшість місцевих бюджетів громад Закарпатської області мають позитивну динаміку щодо надходжень у порівнянні з 2022 роком. Шість громад є реверсними, тобто такими з яких вилучають частину доходів для підтримки менш спроможних, зменшилася кількість дотаційних.

Експерти «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області провели фінансовий аналіз спроможності територіальних громад регіону.

До загального фонду місцевих бюджетів у 2023 році надійшло 10,65 мільярда гривень, що на 17,5 % або на 1,58 мільярда гривень більше ніж у 2022 році. 

Як зазначив керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області Павло Логвінов, у 2023 році спостерігалася загальна тенденція позитивної динаміки щодо збільшення надходжень. Це обумовлено певними факторами, які залежать від ефективної діяльності фахівців органів місцевого самоврядування, та інших, пов’язаних з воєнним станом.

«Позитивну динаміку в сторону збільшення показників розміру бюджетів має 61 громада регіону. Середній темп росту складає 125,9%. Лише три з 64 громад мають негативну динаміку в сторону зменшення показників розміру бюджету у порівнянні 2023 року до попереднього», – розповів Логвінов. 

Найбільше зростання доходів до бюджету показали  такі громади: Великолучківська, Кольчинськa, Кам’янська, Оноківська та Середнянська.

При цьому за словами експерта, значна частина територіальних громад Закарпаття є дотаційними, що означає неповну спроможність формувати бюджети достатні для забезпечення власних повноважень та функцій. 

З 64 громад Закарпаття у 2022 році більша частина вважалася дотаційними, а саме 58 громад,  а у 2023 році – 57 громад. Серед інших Тячівська громада вважається фінансово спроможною та не отримує дотацій з державного бюджету. Ужгородська, Чопська, Перечинська, Оноківська, Мукачівська та Холмківська є фінансово спроможними і заробляють більше ніж витрачають, тому частину грошей передають іншим громадам у вигляді реверсної дотації. 

У 2023 році на Закарпатті зменшилася кількість дотаційних громадУ 2023 році на Закарпатті зменшилася кількість дотаційних громад

«Зростання розміру бюджету громади підвищує спроможність громад та дозволяє підтримувати сили оборони й покращувати умови для мешканців громад. Ефективна робота з планування та аналізу фінансових показників є важливою для розуміння тенденцій та перспектив розвитку територій», – зазначив Павло Логвінов. 

 І додав, що команда «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області проводить індивідуальні консультації щодо покращення планування фінансових показників та пошуку інших джерел для наповнення бюджету.

Під час підготовки аналітики використовували дані, оприлюдненні на Державному веб-порталі бюджету для громадян «Open budget» та на інформаційно-аналітичному дашборді «Бюджети територіальних громад України». 

 

 

Джерело

Новини Закарпаття