В чому особливості перепланування квартири

За певних ситуацій внутрішня конфігурація квартири перестає влаштовувати її жильців, які вирішили змінити розташування окремих перегородок чи ніш, встановити в новому місці міжкімнатних дверей, збільшити чи зменшити розмір віконних конструкцій, перенести певні сантехнічні прилади та відповідно комунікації. Вказане нове планування квартири може бути пов’язано з необхідністю збільшення житлової площі квартири, облаштуванням додаткового житлового простору для одного з членів сім’ї, покращенням функціональності житлового приміщення з метою збільшення його початкової ціни. Під час перепланування квартири потрібно зважати на непорушність несучих стін, водночас сама процедура в окремих випадках потребуватиме дозволу та відповідного погодження муніципального органу або технічної служби задля збереження цілісності будівлі багатоквартирного житлового будинку та безпечного проживання інших його жильців.

Якими є можливі варіанти перепланування квартири

Перепланування житлового приміщення квартири в багатоквартирному житловому будинку здійснюється за попередньої згоди власника (співвласників) житлової нерухомості та заздалегідь складеного дизайнерського або робочого проекту, який може включати, зокрема:

  • об’єднання (злиття) двох чи більше кімнат задля отримання одного більшого за розмірами приміщення. Такі варіанти перепланування можливі у випадку створення квартири-студії чи об’єднання кухні та вітальні задля створення кухні-вітальні, площа якої збільшуються через відсутність перегородок;
  • розділення однієї великої кімнати на дві чи більше кімнат меншої площі. Таке перепланування здійснюється, наприклад, заради збільшення площі кухні шляхом об’єднання її простору за рахунок балкону чи лоджії або відокремлення перегородкою вітальні та спальні;
  • створення додаткового санвузла чи невеликої кімнати для ванни з душовою кабіною. В даному випадку можливе облаштування додаткових санітарних приміщень за рахунок частини коридору чи великої кухні (таке перепланування може бути викликане збільшення кількості членів сім’ї.

Під час перепланування квартири варто враховувати певні нюанси щодо технічних та конструктивних особливостей багатоквартирного житлового будинку, тому для виконання ремонтних та оздоблювальних робіт варто скористатися послугами надійної підрядної організації, на кшталт НсдГруп.

Якими можуть бути етапи перепланування квартири

Використання послуг професійних дизайнерів завдяки переплануванню квартири дозволить створити дійсно затишне та комфортабельне житлове приміщення, яке водночас буде відрізнятися функціональністю та простотою в експлуатації. В дизайнерському проекті з перепланування квартири, виконаному фахівцями компанії NsdGroup, буде враховано індивідуальні особливості житлового приміщення та розміщених у ньому інженерних магістралей, меблів та інших конструктивних елементів.

Задля уникнення проблем, викликаних переплануванням квартири, його проведення варто узаконити у відповідних органах архітектурно-будівельного нагляду.

Новини Закарпаття