В Ужгороді відбувся форум «З дитиною, для дитини, заради дитини»

Найкращі практики громад щодо захисту прав дітей та охорони дитинства обговорили сьогодні в обласному центрі Закарпаття. Форум «З дитиною, для дитини, заради дитини» об’єднав учасників з різних регіонів країни та всіх територіальних громад нашої області.

Близько 150 працівників органів державного та місцевого самоврядування, спеціалістів служб у справах дітей, фахівців соціальних служб, представників громадських і благодійних організацій під час панельних дискусій спілкувалися про актуальні питання у сфері захисту прав дітей у контексті реалізації державної стратегії деінституалізації: розширення системи сімейних форм виховання, розвиток послуги підтриманого проживання та підтримку батьків або осіб, які їх замінюють.

У форумі взяв участь заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський. Під час відкриття заходу він зазначив, що в умовах воєнного стану питання реформування чинної системи інституційного догляду потребує особливої уваги. Зараз воно є пріоритетним для Президента України Володимира Зеленського, першої леді Олени Зеленської та для керівництва області.

«Війна чітко показала, що система підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, потребує реформування. Жодна інституція не може замінити турботу й увагу, які меншим дає родина. Саме тому ми зосереджуємося на підтримці сімейних форм виховання. Протягом десяти місяців з обласного бюджету виділили близько 1 млн грн фінансової допомоги прийомним сім’ям, ДБСТ та патронатним родинам. За цей час з інституцій у нові домівки влаштували 48 дітей», – наголосив Петро Добромільський.

За його словами, одним із ключових завдань у напрямку забезпечення найкращих інтересів дітей в області є активне залучення до цього громад. Важливо, щоб прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу та патронатні сім’ї отримували допомогу на місцях, а в усіх ТГ діяли комплексні програми підтримки і працювали кваліфіковані фахівці.

Зараз на Закарпатті чи не найбільший відсоток дитячого населення в країні, підкреслила начальниця Служби у справах дітей ОВА Світлана Якімеліна. Станом на сьогодні в області проживає 288 тисяч дітей, майже 39 тисяч з них – з-поміж ВПО.

«З 2012 року в нашій області була тенденція до поступового зменшення кількості статусних дітей, однак протягом останніх двох років ситуація змінилася у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Зараз на обліку служб у справах дітей перебуває понад 2 тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Близько 900 дітей проживають у родинах, які опинилися у складних життєвих обставинах, ще 300 – мають статус постраждалих від бойових дій», – наголосила Світлана Якімеліна.

Начальниця Служби у справах дітей обласної військової адміністрації додала, що всі вони мешкають у громадах і потребують вчасної підтримки саме від керівників ТГ, місцевих фахівців із соціальної роботи. Тож нині необхідно консолідувати максимум зусиль для оперативної підтримки родин, які опинилися у складних життєвих обставинах, ДБСТ, прийомних і патронатних сімей.

Під час форуму учасники мали можливість обговорити успішний досвід реалізації забезпечення прав дитини в різних громадах. Своєю історією усиновлення поділилося й відоме подружжя Тимура та Інни Мірошниченків, які прийняли хлопчика з дитбудинку. Також вони розповіли про найпоширеніші проблеми, з якими стикаються потенційні батьки-всиновителі.

Форум «З дитиною, для дитини, заради дитини» організували Служба у справах дітей Закарпатської обласної військової адміністрації та благодійний фонд «Рідні» в партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за підтримки USAID.

В Ужгороді відбувся форум «З дитиною, для дитини, заради дитини»0

111213

Джерело

Новини Закарпаття