Близько 400 хворих з інсультом на рік лікують в центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді

Катерина Карпінська 162 Катерина Карпінська

Близько 400 хворих з інсультом на рік лікують в Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології.

Про це сказала лікарка-неврологиня Катерина Карпінська, пише Суспільне. Напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом, який щороку відзначають 29 жовтня, неврологиня розповіла про симптоми та лікування інсультів.

«Симптоми інсульту дуже часто є легкими для розпізнавання і не потрібно навіть мати медичної, специфічної освіти, щоб зрозуміти це. Тобто поява перекосу обличчя, двоїння в очах, запаморочення, слабкість в руці або нозі, порушення чутливості в тілі, які з’являються різко. Це все можуть бути симптоми інсульту», — розповіла Катерина Карпінська.

За її словами, загалом на рік лікують близько 400 хворих з інсультом.

«Біля 80% — це є ішемічні інсульти і 20% — це є геморагічні інсульти, тобто крововилив. Коли пацієнт з підозрою на інсульт потрапляє до нас, у нас, як і у всьому світі, є поняття «зеленого коридору». Тобто йому надається пріоритетний шлях для дообстеження і надання допомоги», — сказала лікарка-неврологиня.

У червні цього року в Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології придбали ангіограф, — розповів директор Андрій Смоланка. За його словами, використовують цей прилад під час оперування пацієнтів з інсультом.

«Це обладнання дозволяє нам робити операції і при гострому мозковому інсульті, а саме видалення тромбів із судин, а також при крововиливах в мозок і усувати їхню причину. Окрім того, дуже важливим є те, що на цьому обладнанні можна якісно проводити діагностику судин і діагностувати судинні захворювання не тільки головного мозку, а й в принципі всього організму. Втручання робиться без розрізу, пацієнт в більшості випадків навіть перебуває в свідомості, тобто під місцевою анестезією», — сказав Андрій Смоланка.

Наразі в Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології лікують 8 пацієнтів з інсультами.

Джерело

Новини Закарпаття