В Ужгородському скансені представили унікальні вишиванки з різних куточків України

В Ужгородському скансені представили унікальні вишиванки з різних куточків України 148 В Ужгородському скансені представили унікальні вишиванки з різних куточків України

З нагоди Дня вишиванки в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту провели форум-виставку українського національного одягу «UaDNA». На експозиції представили понад 30 автентичних та модернізованих вишиваних сорочок і рушників ХІХ–ХХ ст. з різних регіонів України.

Про це пише Закарпатська ОДА.

Відвідувачів та організаторів заходу привітала директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту обласної військової адміністрації Мар’яна Марусинець:

«Вишиванки, зроблені руками наших матерів, бабусь і прабабусь, зараз є незаперечним свідченням ідентичності українського народу. Це та унікальна традиція, яка надихає нинішню молодь та через котру ми продовжуємо доводити світу свою незламність. Сьогодні одягаючи вишивані сорочки, ми ніби на мить повертаємося в минуле й маємо можливість зрозуміти коріння нашої внутрішньої сили та мужності».

За її словами, День вишиванки для українців особливо важливий в умовах війни. Зараз цей символ нашого народу є потужним оберегом для всіх, особливо тих, хто зі зброєю в руках виборює незалежність своєї країни☝️

На виставці-форумі в Ужгородському скансені представили експонати не тільки з різних районів Закарпаття, а й роботи майстринь з Вінниччини, Житомирщини, Київщини, Полтавщини, Луганщини та Чернігівщини, відзначив директор музею Василь Коцан

Для учасників заходу також провели лекцію про локальні особливості одягової вишивки нашого регіону. Як відзначив кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв Роман Пилип, у нашій області збереглися зразки традиційного народного строю лемків, бойків, гуцулів та долинян. Найдавніші з них виконувалися натуральними конопляними нитками в техніці «білим по білому», тільки згодом до вишивки почали додавати невеликі кольорові вкраплення. Відомі нам різнобарвні геометричні та рослинні орнаменти з’явилися аж на початку ХХ століття.

У межах заходу також відбувся показ-демонстрація традиційних вишиваних сорочок початку та середини ХХ ст. із семи регіонів України.

Форум-виставку «UaDNA» в Ужгородському скансені організували департамент освіти і науки, молоді та спорту обласної військової адміністрації спільно з Українською академією лідерства.

Джерело

Новини Закарпаття