Перша допомога для домашніх тварин: основні навички та засоби

З домашнім улюбленцем будь-якої миті може статися надзвичайна ситуація. Якщо мати навички першої невідкладної допомоги, можна вплинути на його здоров’я та самопочуття. Необхідно знати усі нюанси: починаючи з наявності аптечки (її складу) та закінчуючи навичками стосовно надання допомоги.

Якщо вам потрібні спеціальні вітаміни, корм та ласощі (які також бажано, щоб були в аптечці), рекомендуємо звернутися до сайту https://petslike.ua/. Представлено широкий асортимент усієї необхідної продукції. Товари відрізняються демократичними цінами та високою якістю. Консультанти допоможуть підібрати відповідні варіанти, враховують ваші побажання, до кожного покупця знайдуть індивідуальний підхід. Вам точно сподобається отримане замовлення та якість обслуговування.

Склад аптечки

Дана коробочка завжди повинна бути з вами та вміщувати наступні предмети: марля, бинти, ножиці, антисептичні серветки, лейкопластир, термометр, пінцет, латексні рукавички. В аптечці також повинні бути заспокійливі, різноманітні ліки.

Також треба мати контактний номер ветеринара, паспорт тварини (в ньому усі відмітки стосовно захворювань, зроблених щеплень та операцій). Посібник з надання допомоги також знадобиться, адже в стресовій ситуації знайти усе необхідне досить складно. Тим паче ветеринар не зможе бути поруч через хвилину.

Треба постійно бути пильними, спостерігати за домашнім улюбленцем. Якщо з’явилися ознаки кровотечі, дихання стало важким, почалися судоми, одразу треба надати першу допомогу. Чекання, що все минеться, може призвести до негативних наслідків.

Що робити у разі травмування

Пропонуємо вашій увазі дії, які необхідно робити, якщо тварина травмувалася

  • Тихенько підійдіть, будьте обережні, не сполохайте.
  • У разі кровотечі прикладіть бинт або чисту тканину (треба зупинити кров).
  • Ретельно промийте рани спеціальним розчином.
  • Якщо перелом, пошкоджене місце треба надійно зафіксувати за допомогою пов’язки чи шини.

Далі треба звернутися до ветеринара, оскільки зазвичай травми потребують професійного лікування. Не забувайте про правильний догляд: промивайте рани антисептичним засобом, пов’язка повинна бути щільною, але не тугою, забезпечувати нормальний кровообіг. Регулярно міняйте пов’язку, перевіряйте рану на предмет ознак появи інфікування (набряк, почервоніння, різноманітні виділення).

Вивихи та переломи

Такий варіант дуже болючий та небезпечний. У цьому випадку треба звести рухи до мінімуму, бажано знерухомити пошкоджену ділянку (використовуються пов’язки та шини). Оскільки тварина може відчувати біль, треба бути дуже обережним. Для діагнозу та кваліфікованої допомоги варто звертатися до професіоналів, адже деякі травми потребують хірургічного втручання. Відмовтеся від спроб самостійного лікування, щоб не нашкодити улюбленцеві (негативні наслідки після самостійного лікування також потребуватимуть втручання ветеринара).

Отруєння

З домашними тваринами також можуть статися різноманітні неприємності. Наприклад, при першій підозрі, що до організму улюбленця чи безхатньої тварини потрапила токсична речовина, необхідно одразу телефонувати професіоналу. У цьому випадку не можна викликати блювоту самостійно без нагляду фахівця (ситуація тільки погіршиться). Треба буди готовим надати усю необхідну інформацію (якщо тварина домашня): вагу тварини, симптоми, кількість речовини, яка вже в організмі (бажано назву). Таким чином, ви зможете врятувати тварину від летального результату. Пам’ятайте, що у будь-якій серйозній ситуації знадобляться не тільки навички допомоги, а й фахівець.

Новини Закарпаття