Важливі поживні речовини у кормі для кошенят: що шукати на етикетці?

Зазвичай, кошенята потрапляють до свого власника у віці 2-3 місяців, коли можуть себе комфортно почувати окремо від мами. Проте, їм необхідний спеціальний раціон, який сприятиме їх розвитку. Корм для дорослих котів не підходить для кошенят, адже не містить тієї кількості корисних елементів, яка необхідна організму, що росте. Кошенята потребують калорійну їжу, яка складається з правильного співвідношення білків, мінералів, вітамінів та інших речовин.

Давайте розглянемо, що шукати на етикетці, коли ви обираєте корм для кошенят.

Загальні правила харчування кошенят

Кошеня потребує спеціального харчування до 12 місяців – вже з однорічного віку вони вважаються дорослими тваринами. Їжа має містити високу енергію та якісні білки для росту, а також зміцнювати їхню імунну систему. Важливо враховувати розміри їхньої ротової порожнини та стан зубів.

У віці від 4 до 8 місяців кошеня готове до відлучення, але на початку харчування корм повинен бути з м’якою текстурою, щоб спростити перехід від годування грудьми. До 4 місяців це повинен бути раціон, збагачений антиоксидантами, які допомагають зміцнити імунну систему. Від 4 місяців до року потреба в калоріях та швидкість росту поступово знижуються, але їжа повинна залишатися легко перетравлюваною.

Різкі зміни в їжі кошеняти можуть призвести до травних розладів, тому краще поцікавитися, що вони споживали до того, як потрапили до вашого будинку, і поступово змінювати раціон, змішуючи нову їжу зі старою та поступово збільшуючи кількість нового корму. Не потрібно годувати кошеня різними видами їжі щодня, оскільки це може зашкодити його травній системі, тому краще залишатися при стабільному раціоні.

Які інгредієнти необхідні в раціоні кошенят?

Корм для кошенят відрізняється не лише складом, але й поживною цінністю та розміром гранул. Для хорошого розвитку, тварині необхідно отримувати зазначену кількість поживних речовин у правильних порціях. Вони багато рухаються, але мають невеликий живіт, тому потребують не багато їжі, але з правильною калорійністю. Найкращим рішенням буде придбати корм для кошенят та правильно розподіляти порції протягом дня.

Що стосується інгредієнтів, то їм необхідні продукти, які містять корисні вітаміни. Наприклад, для зору та мозку корисною буде Омега-3, а для росту зубів та кісток – фосфор і кальцій. Також, не варто забувати й про вітаміни A, E і D. Недостатня кількість поживних елементів може призводити до виникнення проблем. Якщо говорити про дефіцит вітаміну D, то порушується кісткова система та починаються проблеми з суглобами. Недостатня кількість вітаміну А, своєю чергою, призводить до кератозу або надмірного линяння. Дефіцит вітаміну E негативно впливає на апетит та може стати причиною виникнення анемії або мʼязових розладів.

Як навчитися читати етикетку корму?

Одним з ключових методів оцінки кормів для котів є вміння правильно читати та розуміти етикетку на упаковці. На етикетці зазвичай вказаний список інгредієнтів, що використовуються для виготовлення продукту. Важливо знати, що компоненти розташовуються у порядку спадання за вмістом у продукті – перший інгредієнт у списку складу є основним.

Особливу увагу слід звернути на джерела білка (індичка, курка, яловичина). Вони мають бути на почесному місці в списку, оскільки білок є важливим для котів. Якщо це консервований корм, важливо враховувати, що велика частина вмісту буде складатися з рідини, тому вода буде першим інгредієнтом.

Наступний крок – вивчення інформації про вітаміни, мінерали та консерванти, які містяться в кормі. Оцінка цих складових може допомогти вам зробити кращий вибір для вашого улюбленця, враховуючи його потреби та можливі алергії. Таким чином, уважне дослідження етикетки корму для котів є ключовим кроком у здоровому та збалансованому харчуванні вашої тварини.

Висновок

Правильний вибір корму для вашого кошеняти є важливим кроком у забезпеченні його здоров’я та добробуту. Популярний виробник якісного корму Optimeal пропонує різноманіття смаків, що дозволяє задовольнити потреби будь-якого домашнього улюбленця. Підтримуйте здорову активність та стан кошеняти та обирайте корми із багатим та насиченим складом. Дегустуючи нове харчування чи переходячи на інший корм, коли кіт подорослішає, не забудьте про важливість поступової зміни раціону. Це дозволить тварині легше адаптуватися до змін та почувати себе комфортно.

Новини Закарпаття