Автоматичний проти напівавтоматичного тонометра: Що краще для домашнього моніторингу кров’яного тиску?

Артеріальний тиск – це один з основних показників стану людського організму. У разі виникнення проблем із серцево-судинною системою дуже важливо мати можливість постійного моніторингу тиску. Щоб проводити його самостійно в домашніх умовах, необхідно придбати прилад для вимірювання тиску – тонометр. У недалекому минулому існували лише механічні моделі, які вимагають певних навичок, не кожна людина може самостійно за допомогою такого приладу виміряти свій тиск.

Механічні моделі орієнтовані на фахівців, таким апаратам віддають перевагу медичні працівники, оскільки вони довговічні, легко очищаються і дезінфікуються, не мають електронних схем, які часто ламаються.

Для домашнього використання фахівці рекомендують вибрати напівавтоматичний чи автоматичний апарат, у яких процеси вимірювання автоматизовані.

Конструктивні відмінності

Автоматичний та напівавтоматичний апарати мають одну відмінність:

  • Автоматичний тонометр усі процеси проводить самостійно, користувачеві треба лише зафіксувати манжету на зап’ясті або на плечі;
  • Напівавтоматичний тонометр вимірювання проводить також самостійно, але нагнітання повітря в манжету та його стравлювання  відбувається за допомогою гумової груші, з’єднаної з манжетою гумовою трубкою через запірний клапан.

На сайті інтернет-магазину Мед-магазин можна вибрати та придбати тонометр автоматичний чи напівавтомат від провідних світових виробників медичної техніки. Великий вибір і розумні ціни – це гарантія того, що кожен покупець зможе підібрати собі апарат, який повністю відповідатиме його запитам.

Принцип роботи

В основу вимірювань напівавтоматичним або автоматичним тонометром покладено осцилометричний метод. При проходженні крові через ділянку судини, здавлену манжеткою, виникають коливання (осциляції), амплітуду яких і вимірює апарат. Коливальні рухи фіксуються приладом, аналізуються та переводяться в одиниці виміру тиску – мм.рт.ст. Отримані дані виводяться на монітор приладу.

Як працює апарат

Вимірювання відбувається наступним чином:

  • Манжета приладу фіксується на плечі чи зап’ясті;
  • При вимірюванні автоматично досить просто натиснути кнопку на панелі приладу, всі дії з нагнітання повітря в манжету та вимірювання проводяться в автоматичному режимі. Результати виводяться на монітор;
  • У разі використання напівавтомата треба накачати повітря за допомогою гумової груші. Потім повільно випускати повітря, поступово відкриваючи запірний кран на перехіднику.

Внаслідок перетискання артерії кровотік повністю припиняється, при повільному стравлюванні повітря кров знову починає текти по артерії, момент відновлення кровотоку відповідає верхньому (систолічному) тиску, момент відновлення кровотоку у повному обсязі відповідає нижньому (діастолічному) тиску.

Який апарат кращий

Для домашнього моніторингу тиску краще вибрати напівавтомат або автомат, тому що для того, щоб користуватися таким апаратом не потрібні спеціальні знання та навички, на відміну від механічного апарату. При виборі слід керуватися наступними критеріями:

  • Тип тонометра. Зап’ястковий автоматичний тонометр можна використовувати людям віком до 40-45 років. Це пов’язано  з віковими змінами судин – стінки втрачають еластичність, формуються атеросклеротичні бляшки. Крім того, велика віддаленість місця вимірювання від серця може спричинити досить велику похибку. Такий тонометр не рекомендується використовувати людям із цукровим діабетом незалежно від віку тому, що у таких хворих судинні стінки можуть ставати пористими чи кальцинуватися. Ці обмеження є причиною того, що зап’ястні тонометри найчастіше використовуються лікарями спортивних команд або тими, хто хоче мати прилад під рукою, щоб постійно контролювати тиск. Напівавтоматичний тонометр або автомат підійдуть для домашнього використання. У напівавтоматі використовується менше електронних схем, тому вірогідність того, що він знімається, значно зменшується;
  • Розмір пам’яті. Напівавтоматичні та автоматичні тонометри мають пам’ять на певну кількість результатів вимірювання. При виборі треба чітко розуміти, скільки людей користуватимуться апаратом, чи потрібні попередні виміри для подальшого аналізу, наприклад, для підбору лікарських препаратів. Якщо апаратом будуть користуватися кілька людей, треба підібрати апарат з кількома комірками пам’яті, кожна з яких розрахована на певну кількість результатів. Дані кожної людини записується у свою комірку. Якщо дані не потрібні, то можна підбирати апарат, який зберігає один останній результат;
  • Размір манжетки. Існують манжетки кількох розмірів за довжиною:
  • Універсальна – 22-42 см;
  • Мала -17-22 см;
  • Стандартна – 22-32 см;
  • Велика – 32-42 см.

Якщо тонометром будуть користуватися всі члени сім’ї, то краще додатково придбати універсальну манжету, оскільки тонометри зазвичай комплектуються манжетою стандартного розміру;

  • Практично всі напівавтомати та автомати мають функцію визначення аритмії, що вигідно відрізняє їх від механічних апаратів. На моніторі приладу при виявленні нестабільності серцевих скорочень з’являється значок у вигляді миготливого серця. У разі коли тиск вимірюється на постійній основі, і значок з’являється більше трьох разів на тиждень, слід звернутися до лікаря, оскільки це може бути першим сигналом про розвиток різних серцево-судинних патологій;
  • Розмір монітора та цифр на ньому. Існують напівавтомати та автомати з великим монітором, на якому значення відображається великими значками. Такі апарати підходять людям із слабким зором. Якщо цього недостатньо, можна придбати автомат зі звуковим супроводом;
  • Автоматичні та напівавтоматичні апарати можуть працювати від батарей та від електричної мережі. Найкращим варіантом буде апарат з адаптером у комплекті. Адаптер дозволяє використовувати тонометр, приєднавши його до електричної мережі, економлячи заряд батарейок.

Виходячи з вищевикладеного, можна сказати, що найкращим буде той апарат, який повністю відповідатиме запитам конкретного клієнта. При виборі треба уважно ознайомитися з технічними характеристиками та придбати саме той апарат, який вам підходить за ціною, комплектацією та технічними параметрами.

Якщо вам потрібен тонометр напівавтомат або автомат, фахівці рекомендують звернутися до інтернет-магазину Мед-магазин, де представлений широкий асортимент апаратів у різній комплектації. Тут також можна придбати манжети різних розмірів та запчастини, наприклад запірні клапани або гумові груші, якщо їх необхідно замінити.

Новини Закарпаття