Інфіковані рани — у чому їхня небезпека і як цьому запобігти

Будь-яка рана приносить великий дискомфорт, оскільки розвивається ушкодження шкіри. Ця ділянка болить, довго гоїться і потребує особливого догляду. Якщо звичайна рана поступово гоїться і залишає після себе рубець, то можливі ускладнення можуть становити небезпеку для життя та здоров’я пацієнта. У місці пошкодження шкіри місцевий імунітет не може повноцінно працювати, оскільки верхній захисний шар зруйнований. Тому туди легко можуть проникнути патогенні бактерії, через що рана інфікується та може стати джерелом поширення цієї інфекції. Будь-який шкірний дефект слід обробляти антисептиками. За посиланням https://anc.ua/product/khlorheksydyn ви можете прочитати про механізм дії Хлоргексидину — одного з найпопулярніших антисептичних препаратів.

Симптоми інфікованої рани

У нормі рана поступово гоїться — краї регенерують, з’являється нова молода тканина. Якщо приєдналась інфекція, то процес загоєння зупиняється. З’являються такі симптоми:

  1. Набряк, гіперемія та болючість навколо дефекту. Ці ознаки характерні лише для країв чистого пошкодження, оскільки в цій зоні проходять основні регенеративні процеси. Однак під час бактеріального зараження почервоніння та набряк поширюються навколо, це свідчить про посилення інтенсивності запалення.
  2. З’являються неприємний запах, жовта чи зелена сукровиця. Так виглядають класичні ознаки боротьби лейкоцитів зі збудником.
  3. Утворюється гній. Він виділяється з рани під час натискання на її краї, а також неприємно пахне.
  4. Виникають порушення загального стану. Через появу гнійних вогнищ в організмі підвищується температура, з’являється слабкість, почуття нездужання, головний біль, погіршення апетиту.

Перелічені ознаки — привід для негайного звернення за медичною допомогою. Як правило, організм не здатний самостійно впоратися з інфекцією, тому необхідно здати аналіз на чутливість і почати місцеву і системну антибіотикотерапію. Якщо цього не зробити, можуть сформуватися:

  1. абсцес — під час акумуляції гною;
  2. флегмона — внаслідок його поширення між фасціями;
  3. сепсис — під час попадання збудників та гною в кров.

Єдиний спосіб уникнути ускладнень — вчасно звернутися по медичну допомогу. Image

Як правильно лікувати рану та запобігти зараженню

Лікуванням має займатися хірург. Краї такої рани висікаються, вона санується, призначаються антибактеріальні препарати (ви можете знайти їх перелік на сайті https://anc.ua). Щоб запобігти інфікуванню, слід пам’ятати про правила догляду за раною — вона повинна оброблятись антисептиком і закриватися стерильною пов’язкою. Також необхідно регулярно проводити перев’язки за призначенням лікаря, щоб уникнути контамінації перев’язувального матеріалу патогенними бактеріями.

Новини Закарпаття