Невідоме мистецтво дівчини зі Сваляви Христини Рущак

Христина РущакХристина Рущак Невідоме мистецтво дівчини зі Сваляви Христини Рущак Лілія Антонюк в 08.04.2024 | 16:35

Свалявчанка Христина Рущак пише неймовірні картини, образотворче ж мистецтво опанувала самостійно. Каже, що малюванням захоплюється з самого дитинства.

За професією Христина педагог молодших класів та майбутній психолог, але живопис супроводжує її з раннього дитинства. Свої роботи дівчина дарує друзям та знайомим, одне з її полотен прикрашає приймальню свалявської освітньої установи.

Серед її робіт — живопис, портрети, репродукції відомих світових художників — Вінсента ван Гога зокрема.

Виданню Svaliava.net різносторонньо талановита дівчина розповіла, що мріє не тільки здобути освіту психолога та продовжувати займатися живописом, а й відкрити тату-салон в Сваляві.

— Я народилася в Сваляві, і надалі тут проживаю. Навчалася в Мукачівському педагогічному коледжі на вчителя початкових класів, — розповідає Христина. — Зараз вчуся на психолога та паралельно працюю в Свалявському ЗЗСО №1 секретарем та асистентом вихователя групи подовженого дня. Мама працює медсестрою у Свалявському дитячому будинку, тато — електриком.

— Хто вчив Вас малювати?

Картини Христини Рущак Картини Христини Рущак Картини Христини Рущак

— Як і всі діти, малювала змалечку, дарувала малюнки, листівки батькам та родичам на свята. Більш поглиблено почала малювати з 8-го класу, моїм вчителем був Ігор Іванович Стегура. Він підтримував мою творчість та дуже позитивно вплинув на розвиток моїх художніх здібностей. За це я йому дуже вдячна.

У школі на різні свята та заходи я малювала плакати і малюнки на різну тематику. Переважно на патріотичну.

— Як думаєте: від кого успадкували талант?

— З батьків ніхто не займається творчістю, але молодша сестра перебрала хист до малювання. Я стала її наставницею. Бабуся дуже гарно вишивала, можливо, любов до мистецтва передалася від неї.

Переважно мої роботи — пейзажі. Пов’язано це з нашими краєвидами: я дуже захоплююся своїм краєм і дуже люблю проводити час на природі. Саме звідси беру натхнення для свого хобі.

Здебільшого матеріали для творчості купую через Інтернет. Моїм фаворитом з матеріалів є олійні фарби.

Малюнки Христини Рущак Репродукції полотен Вінсента ван Гога Малюнки Христини РущакРепродукції полотен Вінсента ван Гога Малюнки Христини РущакРепродукції полотен Вінсента ван Гога

Для того, щоб намалювати картину олійними фарбами, потрібно полотно та підрамник. Але для того, щоб створити повноцінну картину, цих матеріалів недостатньо. Тому маю широкий спектр пензлів, мастихінів, розчинників та палітр.

Малювання дуже клопітка робота, яка вимагає багато часу та терпіння. Час роботи залежить від розміру та складності картини. В середньому — 6-9 годин.

— Чи мрієте Ви про персональну виставку? Адже маєте достатню кількість творчих доробків.

— Мабуть, як кожна людина, яка займається улюбленою справою, хоче, щоб про неї дізналися люди.

Майже на кожне свято своїм рідним та знайомим дарую картини та малюнки. Це вже стало моєю візитівкою.

В патріотичному стилі в мене не багато картин, одна з улюблених — портрет Степана Бандери.

Портретів у мене не так багато, як пейзажів, адже це для мене відносно новий жанр. Також в моєму арсеналі присутні і репродукції картин, зокрема Вінсента ван Гога.

Малюнки від Христини Рущак Малюнки від Христини Рущак Малюнки від Христини Рущак

Також нещодавно моє бачення мистецтва набуло нового змісту. Для себе відкрила новий спосіб висловлювання свого “Я” — татуювання. Наразі перебуваю на початковому етапі, але надалі планую розвиватися в цій сфері більш професійно, удосконалюючи свої вже набуті навички.

— Ким Ви бачите себе в майбутньому?

— В майбутньому планую розвиватися творчо, малювати картини і надалі, а також сподіваюся відкрити свою студію татуювання. Людина може бути різносторонньою.

Джерело

Новини Закарпаття