На Закарпатті невідомі у соцмережах розсилали погрози українцям угорського походження

За інформацією: Суспільне.

Фото ілюстративне/Getty images

На Закарпатті 26 лютого невідомі у соціальній мережі Telegram розсилали погрози українцям угорського походження.

Про це повідомив Директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, з самого ранку почали надходити повідомлення у месенджері Telegram через бот-систему з однотипним змістом та ідентичним зображенням. Повідомлення надходять з акаунтів з кодами мобільних операторів +7 708 (Казахстан) +387 (Боснія та Герцеговина), +996 (Киргизстан).

"Сенс цього — створити видимість погроз на адресу угорців України та Закарпаття з боку українських націоналістів та спровокувати міжетнічну ворожнечу. Текст містить погрози саме на адресу угорців з закликами забиратися з України, не раз використаною фразою "мадярів на ножі" й гаслами "Слава Україні", — написав Дмитро Тужанський.

Він додав, що важливими деталями, є те, що тексти угорською мовою є неграмотними. Також подібні погрози чи то через повідомлення, чи то через пошту, чи через написи балончиком на фасадах будівель, з'являються геолокаційно на Закарпатті останні 3-4 роки.

У Telegram-каналі Центру протидії дезінформації пишуть, що такі повідомлення — це чергова російська інформаційно-психологічна операція (ІПСО), яка має на меті створити видимість погроз на адресу угорців України з боку "українських націоналістів", щоб спровокувати міжетнічну ворожнечу між українцями та угорцями. Розуміючи, що українська сила — це єдність народу, Росія прагне розколоти українське суспільство. Центр закликає при отриманні таких повідомлень блокувати контакт, з якого було надіслано смс, та звернутися до Кіберполіції.

Читати ще

Читати ще На Закарпатті невідомі розклеювали листівки з погрозами українцям угорського походження

Новини Закарпаття