Вчені представили доказ існування нейтронних зір

Виявити нейтронні зорі не менш складно, порівняно з чорними дірами. Перші такі ж темні, але на додачу до цього видаються вкрай компактними. Усі раніше виявлені нейтронні джерела були визначені за допомогою непрямих ознак і моделей. Орбітальна інфрачервона обсерваторія із сегментованим дзеркалом – James Webb, наблизилася до виявлення небесного об’єкта, що залишився після експлозії наднової, на доволі близькій дистанції.

Ретроспектива виявлення

Одразу після увімкнення орбітального телескопа в роботу восени 2022 року вчені розпочали спостереження за рудиментом наднового космічного тіла 19-87-В. Наведений інстанс розташований порівняно близько до Землі, не більше 160 000 св. років. Елемент спалахнув узимку 1987 року, і вже за три місяці його стало видно вченим Землі навіть без потужного телескопа. Зірка була першою такою яскравою надновою з початку 17 століття — моменту утворення наднової ім. І. Кеплера, німецького математика, астронома Йоганна Кеплера. Гості казино, розважаючись на безплатних автоматах фантастичної тематики порталу phella.net, також запускають міжзоряні кораблі для дослідницьких цілей. Широка програма лояльності, щедрі бонусні винагороди, за умови здійснення грошової ставки, допомагають гемблерам робити не тільки наукові, а й матеріальні відкриття у вигляді великих виграшів.

Первинні висновки дослідників:

  • за три години до виявлення індійська та італійська – Borexino, нейтринні обсерваторії визначили короткий викид нейтральних фундаментальних частинок на ймовірній космічній ділянці;
  • місце розташування лабораторій — близько 1500 м нижче рівня землі;
  • теоретичні обчислення показали, що імпульсний об’єкт, найімовірніше, оформиться нейтронним випромінювачем, ніж чорною дірою;
  • спостереження до нинішнього часу велося протягом 40 років;
  • дослідження проводилося в рамках уточнення зразків термінальної фази зародження зірок.

Однак твердого доказу виведеної теорії про подібну еволюцію ще не існувало.

Відкриття Джеймса Вебба

Спостережний центр, названий на честь колишнього директора американської аерокосмічної структури, надав переконливі докази, що після вибуху наднової 19-87-В виникло нейтронне утворення, але не чорна діра. Верхній лівий знімок камери телескопа – NIRCam, відображає рештки космічного тіла, що складається з важких ядер атомів, електронів. Правий верхній кут зафіксував зведення чотириканального спектрографа MIRI, що демонструє одноразово іонізований аргон поблизу передбачуваного нейтронного інстансу, де атоми газу упустили по одній частинці внаслідок іонізувального викиду тіла у формі важких атомних ядер.

Правий нижній кут представлений кадр багаторазового іонізованого аргону, отриманий за допомогою наведеного чотириканального спектрографа. Тут атоми газу втратили по п’ять електронів. Процес іонізації свідчить, що в центрі передбачуваної зони відбувається випромінювання квантів електромагнітного випромінювання, які виштовхують компоненти з газової хмари, яка охоплює. Ґрунтуючись на наявних знаннях еволюції зірок, припускається, що в центрі залишків інстансу присутнє нейтронне утворення, але не чорна діра. Відкриття стає найбільш вагомим доказом утворення нейтронних зір сьогодні.

Новини Закарпаття