Почесний громадянин Сваляви розповів про ситуацію з туберкульозом на Закарпатті

Василь Скрип Василь Скрип

Почесний громадянин Сваляви, директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип дав велике інтерв’ю про ситуацію з поширенням та лікуванням туберкульозу на Закарпатті.

У розмові з журналісткою телеканалу М-студіо, медик розповів про методи запобігання інфекції та важливість вакцинації, як найбільш дієвого способу профілактики недугу. 

Щороку, 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу.

За оцінками, чверть світового населення заражена туберкульозними паличками, більшість з цих людей не є хворими або заразними, але вони мають ризик розвитку захворювання у майбутньому. Це залежить передусім від кількох факторів, найважливішим з яких є імунологічний статус людини.

Ті, хто все ж захворів на туберкульоз, потребують тривалого лікування. 

«Загалом до пів року триває лікування. Але терміни сьогодні зменшилися. На Закарпатті, як в цілому по Україні, впроваджені новітні схеми лікування хворих на туберкульоз. Ми практикуємо три нових протитуберкульозних препарати, які дають дуже високу ефективність і тому терміни лікування зменшуються, смертність зменшується. Отже, ефективність лікування надзвичайно висока. Але дуже важливо вчасно виявити хворого на туберкульоз, правильно призначити лікування і ще надважливо змотивувати пацієнта на те, щоб він не переривав лікування перерва», – зазначає Василь Скрип.   

На початку хвороба протікає, як звичайна застуда. Та основний симптом, на який варто звернути увагу, це – кашель. 

Щеплення проти туберкульозу є надійним щитом від важких генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз для немовлят. Ці форми туберкульозу особливо небезпечні для дітей першого року життя. І саме тому БЦЖ вводять так рано – на 3-5-й день життя дитини.

«Сьогодні ми всі знервовані, ми всі напружені, переймаємося нашими проблемами. Але дуже важливо зберігати фізичне здоров’я і ментальний дух», – підсумовує лікар. 

 

Джерело

Новини Закарпаття