Заввідділення Свалявської лікарні Марія Іванчов — про хворобу Лайма та що робити, коли вкусив кліщ

Укус кліщаФото ілюстративне, з Всемережжя Заввідділення Свалявської лікарні Марія Іванчов — про хворобу Лайма та що робити, коли вкусив кліщ Лілія Антонюк в 16.04.2024 | 15:51

Як відомо, з настанням весни для багатьох відвідувачів парків та лісових угідь тема укусів кліщів поновлює свою актуальність.

За статистичними даними, щороку до медичних закладів Закарпаття звертаються тисячі мешканців та гостей краю для безпечного видалення кліща з тіла, чи вже із вкрай неприємними симптомами після інфікування кліщовим бореліозом, який ще називають хворобою Лайма.

Як вберегтися від цього небезпечної недуга, видання Svaliava.net вирішило дізнатися у завідувачки терапевтичного відділення Свалявської міської лікарні Марії Іванчов — лікарки з двадцятирічним стажем роботи.

— Чи були у Вашій медичній практиці випадки звернень з укусами кліщів? Як часто?

— Так, були. Зазвичай до мене зверталися пацієнти з болями у мʼязах та хребті, які почали турбувати їх вже через 5-7 років після інфікування.

Був випадок, коли звернувся чоловік на інвалідному візку з паралічем кінцівок. Під час збирання анамнезу зʼясувалося, що сім років тому його вкусив кліщ. Добре, що його дружина це пригадала.

Наявність інфекції підтвердили і лабораторні дослідження крові пацієнта на бореліоз. Далі чоловік пройшов курс лікування в Ужгороді. Ходити почав, але повністю, на жаль, не відновився.

— Розкажіть, будь ласка, що робити, якщо вкусив кліщ?

— Слід пам’ятати, що не всі кліщі є переносниками небезпечного захворювання, і не кожен укус призведе до хвороби. Тим не менш, їх укуси можуть загрожувати такими недугами, як хвороба Лайма чи кліщовий енцефаліт.

Перш за все, не слід панікувати. Потрібно звернутися до лікаря. Потім слідкувати за симптомами, при виявленні інфікування слід провести курс антибіотикотерапії, потім здати контрольні аналізи.

— За якими симптомами можна розпізнати небезпечну хворобу?

— Передусім на тілі з’являється локальний прояв — повзуча еритема. Візуально вона виглядає як велика червона пляма, зазвичай вона швидко розростається — до 15 см в діаметрі.

Проте бувають випадки, що не завжди з’являється еритема, або вона з’являється через якийсь час.

Кліщ Кліщ. Фото ілюстративне, з Всемережжя КліщКліщ. Фото ілюстративне, з Всемережжя КліщКліщ. Фото ілюстративне, з Всемережжя

Також розвиток хвороби супроводжує різке підвищення температури тіла та симптоми, що нагадують застуду: головний біль (з ростом інтенсивності), підвищення температури тіла до 39 °C, нудота, блювання.

Вчасно недіагностована хвороба може спричиняти біль у м’язах, призводити до паралічу лицевого нерва, запалення міокарду та навіть ураження серцевих клапанів.

— Які рекомендації Ви дасте людині, яка вчасно не звернулася за медичною допомогою?

— Якщо вчасно звернутися у лікарню не вдалося, то протягом трьох тижнів після видалення кліща спостерігайте за своїм станом. Постійно оглядайте місце укусу — у нормі воно не червоніє та не збільшується. Щоденно вимірюйте температуру тіла: у разі її підвищення негайно звертайтеся до лікаря.

— Чи потрібно здавати аналізи, якщо вкусив кліщ?

— Так, можна здати кров на антитіла до бореліозу. Але потрібно враховувати, що сенсу здавати аналізи одразу немає, адже антитіла починають вироблятися тільки через 3-4 тижні після укусу.

— А існує якесь щеплення від хвороби Лайма?

— Вакцини від кліщової лихоманки не існує. Тому, щоб запобігти зустрічі з кліщами, слід виконувати низку профілактичних заходів перед походом у ліс та після контакту з природою.

А саме: використовувати репеленти, захисний одяг та головний убір перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі. Ретельно оглядати одяг та шкіру під час і після відвідування лісових зон.

Джерело

Новини Закарпаття