ЗолотарьовоЗолотарьово - село, центр сільської Ради, розташоване в 25 км від районного центру і залізничної станції Хуст, на автодорозі Сокирниця - Синевир. Населення - 3804 людини.

Золотарьово відомо з кінця XIV ст. У березні - квітні 1919 р. в селі існувала Радянська влада. У 1924 р. почала діяти організація КПЧ, ініціатором створення якої був В. Бабич. У роки фашистської окупації 41 житель емігрував до СРСР. 32 людини фашисти за допомогу партизанам кинули в тюрми і концтабори. 32 жителя брали участь у партизанському русі. Після звільнення Золотарьова від окупантів (24 жовтня 1944 р.) 66 жителів добровільно вступили до лав Червоної Армії, 31 - в 1-й Чехословацький армійський корпус. 32 з них нагороджені бойовими орденами і медалями, 35 віддали життя в боях за свободу і незалежність Батьківщини. У селі встановлено пам'ятник односельцям, загиблим у боротьбі з фашистами.

 Уродженцями Золотарьова є діяч культури Закарпаття, поет і філософ, член-кореспондент Угорської Академії наук В. Довгович (Довганич), а також доктор фізико-математичних наук І. Ю. Бабич.

Погода, Новости, загрузка...
 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить