ТоканТокан - так називають кашу з кукурудзяного борошна в Закарпатті. Каша - це завжди корисно, але головне, щоб вона була і смачною! Якщо одного разу ви спробуєте це блюдо, то, можливо, станете його відданим фанатом. Рекомендуємо спробувати це блюдо з кукурудзяної муки з гострою пахучою бринзою і шкварками!

І так, як же готується Токан:

Склад: кукурудзяна мука, вода, вершкове масло, твердий сир, сало (шкварки), смалець, сіль, перець.

Варять кашу у великій каструлі, постійно помішуючи великою дерев'яною ложкою.

Важливо те, що кукурудзяного борошна потрібно рівно стільки, скільки необхідно для того, щоб каша вийшла не дуже густою, і не дуже рідкою. Доливати воду або досипати борошно в середині або тим більше в кінці варіння не можна. Саме тому потрібно "пристрілятися" до кількості або співвідношення, враховуючи сорт кукурудзяної муки. Потім додають невелику кількість вершкового масла, пам'ятаючи при цьому, що маслом каші не зіпсуєш, і солять, знову-таки враховуючи, наскільки солоний сир, який додаватимуть на наступному етапі, щоб у результаті не пересолити токан.

Потім беруть велику металеву миску і ставлять над плитою на невеликій відстані (залежно від того, наскільки гаряча ця плита).

Дно миски змазують топленим салом (смальцем) і "прошаровують" зварену кукурудзяну кашу. Пласт каші в 1 -2 сантиметра пересипають натертим сиром і невеликою кількістю шкварок (за смаком).

На цей шар кладуть наступний і так до верху миски. Можна потроху додавати шматочки масла, якщо каша все ж вийшла суха. Верхній шар поливають тим же жиром і посипають свіжими шкварочками.

На стіл токан подають після декількох хвилин витримки, яка дає можливість розплавитися сиру в каші.


Токан

Токан з гострою пахучою бринзою і шкварками

Коментарі   

+5
Xenia_g
Страва надзвичайно смачна і корисна! Вчора готувала для сім'ї - дуже сподобалося :) Дякую за рецепт! ;)
28 липня 2012