ЧовлентЧовлент - це традиційне блюдо єврейської кухні. Ця страва для любителів квасолі і перловки.

У нього є своя історія. Євреї готували човлент на свій шабат. Тобто в день, коли їм забороняється працювати, виконувати навіть найлегшу роботу. Як їсти гарячу їжу в таких умовах? Квасоля і перлова крупа - це продукти, що вимагають довгого, терплячого приготування. Євреї закладали компоненти човлента в горщик в п'ятницю, блюдо готувалося всю ніч, піч згасала і повільно втрачала температуру. Коли господарі в суботу поверталися з синагоги - човлент вже був готовий і був все ще теплим.

Човлент популярний в деяких районах Закарпаття, таких як: Виноградово, Мукачево та Ужгород, проте в меню інших українських регіонів це блюдо важко знайти.

Човлент готується досить довго, але його рецепт дуже легкий і особливих кулінарних навичок не потребує. Основну роботу за вас зробить вогонь і час.

Склад: яловичина, сіль, квасоля, крупа перлова, цибуля, морква, жир, томат-пюре, перець чорний мелений, жир, часник, зелень петрушки.

Як готується:


ЧовлентКвасолю перебирають, промивають і вимочують у холодній воді 5-6 годин. Потім квасолю варять, поки вона не стане м'якою.

Перлову крупу заливають окропом і варять (окремо) до напівготовності.

На дно горщика, казанка або каструлі викладають нарізане невеликими шматочками м'ясо яловичини, по 5-6 на 1 порцію і обсмажують в жирі до напівготовності.

Пасерують в томатному-пюре моркву, нарізану соломкою, цибулю, нарізану кубиками і додають в ємність з м'ясом.

Засипають туди квасолю і перлову крупу. Дрібно нарізають кілька зубчиків часнику (додають за смаком). Закривають кришкою і тушкують на маленькому вогні 5-7 годин, періодично помішуючи і доливаючи воду. І човлент готовий.

Смачного!

Човлент

Закарпатська кухня На головну

Коментарі   

+1
Іван
:-)ого попробую зварити!
07 грудня 2011