Термальні купальні ЗакарпаттяНа Закарпатті найбільші в Україні геотермальні джерела. З під землі тече гаряча цілюща вода. Це прекрасна туристична принада. У теплих басейнах люди лікують тіло і заспокоюють душу ...

Закарпатська сірководнева термальна вода - надзвичайно цілюща. Вона багата на залізо, натрій, калій, йод і фтор. Таке поєднання елементів є лише в чотирьох куточках світу: Курильські острови, Нова Зеландія, Ісландія та Берегово.

За останні півстоліття на Закарпатті розвідані понад 30 свердловин. Точні запаси термальної води поки не досліджені. Лікувальну воду бурого кольору викачують лише з трьох, на двох з них, в Береговому та Косині, побудували басейни. Тут найтепліший на Закарпатті клімат і йдуть активні підземні процеси: пласти рухаються, утворюються гарячі гейзери, вода в яких насичена залізом. Відвідувачі з усієї України прибувають до екзотичних джерел із травня по листопад - доки триває купальний сезон.

Косино. Зона відпочинку "Шошто-Термал"

Шошто-Термал. Хімічний склад водиЗона відпочинку "Шошто-Термал" з гарячими джерелами знаходиться в дубовому гаю за 1,5 км від закарпатського села Косонь (Косино) поряд з угорським кордоном. Термальну воду видобувають із свердловин глибиною 1200 метрів. Мінералізація води становить 24%. Температурний режим води на виході складає 42 градуси. Тут є 5 теплих басейнів. Купальні облаштували фонтанами, є підводний масаж та джакузі. Сеанси перебування у воді для лікування складають 30-40 хвилин з перервою на 1 годину. Ця вода, за рахунок всмоктування в шкіру мікроелементів, які знаходяться в ній, лікує опорно-руховий апарат, ревматизм, хвороби нирок, артрит, радикуліт і навіть ожиріння. А ще - заспокоює нерви, підвищує імунітет і зміцнює організм. За своїм складом, вона трохи відрізняється від води в Берегівському басейні, але це анітрохи не зменшує її лікувальних властивостей.

Поблизу джерел - розвинена інфраструктура. Хороші дороги, парковки і недорогі готелі. Годують відпочиваючих переважно смачними угорськими стравами( радимо скуштувати "бограч", який тут готують як годиться – в казані на вогнищі). Дістатися до купалень досить легко. Від Мукачево 30 кілометрів до Берегово можна доїхати автобусом. Так само можна дістатися і з Ужгорода.

Басейн термальних вод в Берегові

Басейн в БереговіБасейн в Берегові зводили в 60-х роках минулого століття, як частину бази для радянських спортсменів, але пізніше геологи виявили, що вода володіє цілющими властивостями, і тепер басейн відвідують не лише спортсмени. Хоча ще донедавна збірна України з фрістайлу один з тренувальних зборів неодмінно проводила на території басейну, із-за присутності двох гірок-трамплінів, долаючи які спортсмени занурювалися в воду. Наповнюється басейн з гейзера півтора кілометрової глибини, кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієвими водами високої мінералізації, що винищують більшість мікробів, тому абсолютно нічого не лякає десятки тисяч приїжджих, які щороку відвідують басейн, і хочуть покупатись у водичці з гейзеру. Водичка, доречі, має температуру біля 50 градусів за цельсієм, щоправда, в басейні вода охолоджується десь до 30. Через специфіку води,в басейні не рекомендується проводити більше двох годин на добу в ній, але в помірних дозах вони є особливо корисними для людей з проблемами опорно-рухового апарату та багатьох інших хвороб. Для любителів купання взимку на свіжому повітрі є можливість серед зими відвідати басейн, оскільки, незважаючи на пору року він завжди відкритий для своїх відвідувачів. Температура води взимку трішки перевищує 30 градусів за Цельсієм.

Бажаємо Всім приємного відпочинку!

Погода, Новости, загрузка...
 


Захисний код