IMG_4379

Що можна розказати про Закарпаття? Як можна охарактеризувати всі 13 районів нашого мальовничого краю? Кожен район Закарпаття по своєму цікавий та мальовничий.

Ужгород - це насамперед столиця Закарпаття! Відомий найдовшою в Єпропі липовою алеєю, а також цвітінням сакур в квітні - на початку травня, який приваблює туристів з усіх усюд. А це варто побачити, повірте! Ужгород знаходиться поряд зі Словаччиною та Угорщиною, тому зовсім не дивно зустріти тут угорців чи словаків прогулюючись по місту. Ужгородщина - це прикордонний Чоп та Велика Добронь, що відома своєю Добронською паприкою. Ужгородщина - це відразу 3 замки (Ужгородський, Невицький та Середнянський). Ужгородщина - це неймовірні краєвиди, коли їдеш по трасі Київ-Чоп зі сторони Мукачева. Ужгород - це відкриття винного сезону (фестиваль молодого вина).

 

Берегівщина - це насамперед край виноградників та термальних вод. Виноградники - це
Kosyno_baseyn4
сонце, виноград, вино. Термальні води - це відкриті та закриті термальні басейни, які працюють цілий у рік у м. Берегово та с. Косино. Берегівщина - район, більшість жителів якого є угорцями, і в дуже багатьох кафе чи ресторанах Вам запропонують спробувати страви пікантної угорської кухні (бограч, боб-гуляш, лоці-печеня, інші). Хоча такі  страви можна спробувати й в інших районах Закарпаття. Берегівщина - має кілька пропускних пунктів з Угорщиною, яка належить до ЄС.

 

Mukachivsky_zamok Мукачево - місто над Латорицею! Мукачево - місто, історія якого розпочинається ще з виникнення великого й могутнього мукачівського замку "Паланок", який красується на горі, на окраїні міста. Мукачево - це шикарні палаци Шенборна та Сент-Міклош. Мукачівщина - це два бальнеологічні курорти-санаторії. Також Мукачівщина - винний регіон, в якому проходить наймайстабніший фестиваль вина в Україні. На Мукачівщині є села, в яких проживають етнічні німецькі родини. Мукачево - місто з красивою центральною площею.

Виноградівщина - район, лише назва якого говорить сама про себе.Korolevo Найтепліший район Закарпаття. Тут (а також на Берегівщині) - перші в Україні черешні, полуниця, суниця (НЕ теплична). Перші ранні овочі, які Ви в інших областях купуєте і вживаєте, скоріш за все, також з Виноградівщини чи Іршавщини. Саме на Виноградівщині, історики та археологи "знайшли" перше поселення в Україні. Село Велика Копаня у Виноградівському районі - названо столицею близнюків. Виноградівський район має кордони відразу з двома країнами Євросоюзу - Угорщиною та Румунією. Географічно район ділить могутня та мальовнича річка Тиса. У смт. Королево - вважають живуть багаті роми, які вдягаються у пишне та заможнє вбрання. Є на Виноградівщині й санаторно-курортний комплекс "Теплиця".

kvitka_polonynyosnovnaСвалявщина - санаторний край. Села Поляна та Солочин - відомі своїми санаторіями, а також готельно-оздоровчими комплексами. Свалявщина - це край цілющих мінеральних вод, сюди приїзжають лікуватися та відпочивати люди не лише з України, а й з інших країн Європи. Лужанська, Свалявська, Плосківська, Поляна Купель чи Квасова - думаю неодноразово була на Вашому столі і у Вашому раціоні. Свалявщина - це район полонин та гір.

Міжгірщина (Міжгірський) - назва цього району, теж говорить сама про себе. Район розташований міжShupit_3 горами, а особливо його районний центр - Міжгір'я. Коли заїжджаєш сюди зі сторони Хусту, то відразу стає зрозуміло чому селище назване саме так. Тут настільки затишно й красиво, що відомий український співак Степан Гіга написав пісню про цей район, яка й називається "Міжгір'я", в куплетах якого й описується сам район. Міжгірщина - це не тільки гірський, а й туристичний край. Озеро "Синевир" та водоспад "Шипіт"  чи не найбільші візитівки району. Ці місцевості, щороку відвідують десятки, а може й сотні тисяч туристів. Колочава - селище музеїв, де Ви ще колись таке бачили або чули, щоб в одному гірському селищі, з населенням 6-7 тисяч було майже десяток різних музеїв. Міжгірщина - це санаторно-курортний комплекс "Верховина". Міжгірщина - це рай для любителів гірськолижнього спорту. У районі діє 4 гірськолижні курорти, які щозими збирають безліч гостей. Ну і звісно, Міжгірщина - це неймовірна природа та краєвиди. Саме тут, глибоко у горах, у холодних та чистих річках та потічках плаває така смачна форель.

Volovets_2Воловеччина - це також край неймовірних краєвидів.  У кожну пору року тут по-своєму красиво. Воловеччина - це високі перевали, серпантини. Коли їдеш по трасі Чоп-Київ, і дивишся на ці чарівні й неймовірні краєвиди - забуваєш про всі негаразди. Тут також є гірськолижний курорт. Ну і звісно ж, якщо Ви їдете кататися на лижах у Пилипець, Подобовець чи Ізки, або на Синевирське озеро чи Шипітський водоспад поїздом - Воловець Вам оминути не вдасться! Воловеччина - район лісових дарів (грибів, чорниць, інших).

Рахівщина - найсхідніший район Закарпаття. У Рахові, Ви можете зійти наselo_Bogdan пагорб вранці і побачити хмари під собою. Рахівщина - гуцульський край. Левова частка населення Рахівщини - гуцули. Це народ зі своїми традиціями, вбранням, говіркою, колоритом та народною кухнею. Район - дерев'яних церков. Саме на Рахівщині знаходиться географічний центр Європи. Рахівський район межує з Румунією. Відомий гірськолижний курорт "Драгобрат" - теж знаходиться на Рахівщині. Є тут і санаторій - "Гірська Тиса" називається. Найвища точка України - "Говерла" займає територію Закарпатської та Івано-Франківської областей. Закарпатська частина "Говерли" знаходиться саме на Рахівщині. Також, дуже рекомендую, поїхати потягом з Рахова до Лазещини чи до Яремчі, і подивитися на краєвиди. Не пожалкуєте!

3_Solotvuno_ozeroТячівщина - перш за все асоціюється з солоними озерами та курортом в Солотвині. Солоні озера, вода яких в рази соленіша, ніж у Чорному чи Азовському морях, алергологічна лікарня під землею. Тут збирються десятки тисяч туристів та відпочиваючих впродовж року. Тячівщина - це найбільший район на Україні за населенням, хоча районний центр Тячів - далеко не велике місто ( тут проживає приблизно 20 тисяч осіб). А все тому що у цьому районі великі села. Населеність середніх сіл тут починається від 5 тисяч осіб. Тячівщина - інтернаціональний регіон. Хоча межує район лише з Румунією, але тут живе також вдосталь угорців, росіян,а в смт. Усть-Чорна табличка з назвою населенго пункту дублюється також німецькою мовою. Саме на Тячівщині знаходиться село Руська Мокра, в якому випадає найбільша кількість опадів за рік в Україні. Якщо побуваєте у селищах Солотвино та Апша (Діброва) - будете шоковані, віллами, які побудовані в селі. Без перебільшення. Вілли, а не хати.

Хустщина - також чудовий край, де є, що побачити. Перш за все - Долина Нарцисів, яка цвіте впродовж 2-3Iza тижнів протягом року. Переважно це кінець квітня - початок-середина травня. Це унікальний заповідник, який розташовується в урочищі Кіреші в 4 км від міста Хуст. Тут Ви зможете побачити та полюбуватися рідкісними вузьколистними нарцисами, які занесені до Червоної Книги. "Шаян" - перлина Хустщини. Санаторій, навколо якого побудовані десятки різних готельно-лікувальних комплексів. Природа, свіже повітря, чудові краєвиди, ну і звісно можливість поєднанання приємного з корисним - приваблює туристів. Іза - унікальне село, мешканці, якого займаються лозоплетінням. Колись, з лози плели кошики, і подекуди кріселка. А  тепер тут плетуть речі на любий смак. Від маленьких прикрас та сувенірів до великих крісел-качалок та столів. Дітей тут вчать лозоплетінню з самого малку. Також, в селі Липча знаходиться оленяча ферма, яка відкрита для туристів.

Lumshory1Перечинщина. Найбільш популярним для туристів місцем на Перечинщині є село Лумшори. Здавалося б чим може привабити туристів село, яке розташоване мало не на краю землі, і населення якого складає менше 100 чоловік.  Затиснуті засніженими гірськими схилами і стрімкими водоспадами, Лумшори немов охороняють себе від навколишнього світу. Попереду — лише гори і небо.  Але є люди, яким це і потрібно. Тиша, свіже повітря, зміна обстановки, душевний спокій. Лумшори відомі своїми сірководневими чанами. Чан - це як величезна каструля, під якою розкладений вогонь. Ви залазите туди, і "варитесь" у температурі 40-45 градусів, а буває й більше. Це не лише релакс, а й корисно. А також екстрим, особливо взимку, коли температура на термометрі нижче 0.  Справжній чан - має бути під відкритим небом. А після 10-15 хвилин перебування там, рекомендую спуститися в холодну гірську річку на кілька миттєвостей і відчути себе "моржем". На Перечинщині, також знаходиться водоспад "Воєводин". Сюди приїздять не так багато людей, як скажімо туристів, тому що сюди важко добратися. 5-7 км потрібно подолати, щоб побачити цю красу. Висота водоспаду становить близько 8-9м, тече він двома рукавами. Великоберезнянщина - найпівнічніший район Закарпаття. Район, який межує одразу з двома європейськими країнами - Словаччиною та Польщею.

Великоберезнянщина - живописна гірська місцевість, лісові масиви якого поцятковані долинами навколоKrasia1 річок і потоків. Ще одна родзинка Великоберезнянського району - гірськолижни курорт "Красія". Гірськолижна база «Красія» - розташована поблизу села Вишка, поблизу села Кострино. На Великоберезнянщині також знаходиться територія Ужанського націоального парку. Великоберезнянщина - край старовинних дерев'яних храмів, гірський край, який багатий на красиву природу, ліси, та лісові дари.

bozhavska_vuzkokolijka_1Іршавщина - район, який знаходиться у центрі Закарпаття. Поблиу села Кам'янське знаходиться центр Закарпаття. Саме в селищі Довге Іршавському районі розташований черговий, не так давно відновлений бальнеологічний курорт "Боржава". Саме на Іршавщині, біля села Горбок, розташоване озеро, яке так полюбляють закарпатські рибалки. На території Іршавського (а також Берегівського і Виноградівського району) знаходиться територія Боржавської вузькоколійки, яка колись слугувала перевезенням деревини з гір до низовини. У селі Лисичево, на Іршавщині, розташована кузня-музей "Гамора". "Гамора" - унікальний пам’ятник ковальського ремесла, оригінальність якого в тому, що для приведення в дію важких ковальських молотів під час виготовлення залізних виробів сільськогосподарського призначення використовується сила падаючої води з річки Лисичанки.

 

Вас зацікавило? Приїжджайте до нас! Ласкаво просимо на Закарпаття!

Погода, Новости, загрузка...
 


Захисний код