На головну     Замки Закарпаття

    Хустський  замок - фортифікаційна споруда, що існувала в 11-18 століттях у м.Хуст (Закарпатська область, Україна). Замок був побудований як угорська королівська фортеця для захисту соляного шляху з Солотвина та прикордонних районів. Його будівництво почалося в 1090 р. та було закінчено за короля Бели ІІІ у 1191 році.

    Про замок згадує турецький мандрівник Евлія Челебі: «Хустський замок розташований на вершині гори Хасана. Мури його високі і товсті, і своєю могутністю він схожий на фортецю Іскандер, бо висота його вже сягає неба. Житлові будівлі, повернуті вікнами на схід, здіймаються одна над одною. Дахи палаців вкриті кольоровою черепицею, дахи церков – залізом, хрести на них – з чистого золота і так сяють, що в того, хто дивиться на них, втомлюються очі і він змушений, з повагою до них, опускати погляд»

  Хустський замок Хустський замок

Історія замку

    На окраїнах міста Хуст підноситься вулканічного походження гора, на якій в 11 — 12 вв. збудовано замок-фортецю.

З 1281 по 1321 рр. твердина належала князям Галицько-Волинської держави.

У 1480 р. Хустський замок угорський король Матіаш Корван дарує королеві Беатріс Арагонській.

1511 р. Ласло II віддав Хустський замок з усіма його маєтностями в оренду за 20 тис.золотих угочанському жупану Габору Перені.

1669 р. комендант замку Міхай Катона склав його інвентар, куди увійшло 50 гармат, кілька тон пороку, 3000 ядер у 3 складах.

1709 р. у замку відбувався загальнотрансільванський сейм прибічників князя Ференца II Ракоці.

У 16 — 17 вв. за Xуст і його замок часто воювали Габсбурґи і семигородські князі, на нього нападали турки і татари.

Останній бойовий виступ Хустського гарнізону стався в 1717р., коли солдати атакували 12-тисячну татарську орду поблизу Вишкова.

Замок був знищений від блискавок під час бурі - одна з них попала в порохові склади у 1766. Жупанат спробував зберегти замок, почав ремонт, але це виявилося безнадійно.

1773р. імператриця Марія Терезія послала свого сина Йосифа оглянути замок. Він розпорядився перевести гарнізон до Мукачево.

1798р. буря пошкодила останню башту замку. Влада дала місцевій громаді дозвіл розбирати замок на будівельне каміння.

1799р. розібрали східну стіну замку для спорудження католицької церкви та різних офіційних споруд у Хусті.

Коментарі   

0
Вася Фанта
дякую
24 квітня 2014