BereznukuБерезники — село у Свалявському районі Закарпатської області, розташоване біля підніжжя Боржавської полонини (найвища точка г. Стой 1681 м), в долині річки Боржава, на межі чотирьох районів (Іршавський, Воловецький, Міжгірський і Свалявський до якого відноситься)

Населення – 3 194

Відстань до районного центру, м. Свалява – 25 км.

Історія

Село Березники виникло приблизно у ХУІ-ХУІІ столітті в долині річки Боржави. Перша письмова згадка про село відноситься до 1680 року.

За свідченнями старожилів, існують дві гіпотези щодо походження назви села. Перша, яку висловлюють більшість старожилів, свідчить про те, що назва походить від великої кількості беріз на території розташування села і навколишніх схилів гір.

Інша назва пов’язана з великою кривою березою, яка нібито росла в центрі села. На ній висів дзвін, що скликав селян на збори, сповіщав про нещастя.

Відзначення Дня села святкують   з 24.10.1944 року.

 

Основним природними ресурсами є букові ліси, багата природа на гриби, ягоди, а також джерела мінеральної води. В Березниках знаходить санаторій "Човен" для дітей хворих туберкульозом, до Другої світової війни там був маєток австрійської баронеси, нащадки якої роз'їхались по всій планеті. На території села знаходиться нагробна плита баронеси, в урочищі Полянський-малини. До с. Березники можна доїхати потягом до ст. Свалява, а потім рейсовими автобусами. Відстань до найближчого аеропорту Ужгород 100 км, до Львів 230 км

<<Свалявський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Коментарі   

0
Виктор Бута
Полянський була назва позаджень малин при колгоспах там і була могила барона а баронесси у лісі біля санаторію надгробна плита ще збереглась
15 червня 2014
0
Виктор Бута
нагробна плита баронеси знаходиться тут http://www.odnoklassniki.ru/profile/553627805550/pphotos
а у урочищі Полянський-малини могила барона но іі уже не має
15 червня 2014