MyzhievoМужієво — село в Україні, Закарпатській області, Берегівському районі. Від районного центра знаходиться на відстані 16 км.

Населення – 2 086

Історія

Вперше село Мужієво згадується в документах у 1114 р. потім - у 1329 р.

Колишня назва— Мужай.

Пам'ятки - руїни домініканського костелу 1117 р. (на фото)

Центр золотовидобування

Золото тут здавна добували і німці, і турки, і угорці, і українці. Турки у середньовіччі, зокрема, вивезли близько 20 т за 200 років. Добували на той час примітивно,- це було кайло, світильник, грабарка. Золотошукачі слідували за жилами, що знаходились в м’якому каоліні. Вони занурювались углиб не більше, як на 200 метрів. З цього ж каоліну за часів Австро-Угорщини виготовляли знамениту на увесь світ віденську порцеляну. Система старих штолень дуже акуратна й логічно завершена. А в деяких місцях залишені були навіть купки руди, готової до промивання.

Запаси руди на початок ХХІ ст.: золота - 50 т, срібла 800 т, 400 тис. т свинцю. З мужієвських шахт з однієї тонни руди в середньому виходить 6 г золота. Самородків тут немає.

На даний час Мужіївський золоторудник був визнаний державою, як економічно-невигідний, збитковий і перестав функціонувати.

<<Берегівський р-н      
<<Населені пункти Закарпаття 

 


Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.