На головну      Річки Закарпаття

Irshavka_3Іршава (інша назва — Іршавка) — річка в Українських Карпатах, у межах Іршавського району Закарпатської області. Права притока Боржави (басейн Тиси). Бере початок на західних схилах гори Бужори, що у гірському масиві Великий Діл, на північний схід від села Лікоть. Довжина річки 48 км, площа басейну 346 кв. км. Долина переважно V-подібна, слабозвивиста, у верхів'ї подекуди має форму ущелини. Ширина її від витоку до гирла збільшується від 10 м до 2 км, пересічно становить 100—300 м. Річище слабозвивисте, у середній течії дуже розгалужене, ширина його від 5 до 30 м. До міста Іршави річка порожиста, зі значними нахилами, нижче — рівнинна. Похил річки 18 м/км. Береги на окремих ділянках укріплені.

У верхній течії річка проходить між хребтом Великий Діл та горами Борліїв Діл, у середній — між Великим Долом та хребтом Хат, біля міста Іршави виходить на Іршавську улоговину і далі на Закарпатську низовину.

Основні притоки: Кривуля, Собатин (праві); Абранка, Чорна, Ільничка, Синянка (ліві). Екологічний стан річки (особливо в середній та нижній течії) незадовільний.

Irshavka Irshavka_2

Цікаво, що Спочатку річка тече на захід, тоді поступово повертає на південь і південний схід, а потім знову поступово на захід, утворюючи велетенську літеру «S».