Pylypets6Село Пилипець розташоване на північному заході Міжгірського району Закарпатської області, на межі з Воловецьким районом. Розташоване на висоті 700-750 м. над рівнем моря. Пилипець входить в трійку найбільших сіл Міжгірщини. Пилипець розташований на відстані 135 км. Від обласного центру, м.Ужгород.
Населення – близько 1 200 осіб

Через село протікає річка Плошанка, яка на території села зливається з річкою Репинка.

Пилипець приваблює передусім любителів зимового відпочинку, гірськолижників та сноубордистів. Гора Гимба (1497 метрів, частина полонини Боржава) обладнана трьома підйомниками (крім верхніх, що починаються від вершини 2 км траси). Нижня та верхня частини узвозу — пологі, середня більш крута та нерівна.

Інфраструктура у Пилипці розвивається дуже стрімко. У селі є багато готелів та мотелів, а також великий вибір приватних будинків, садиб які здаються в оренду, пункти прокату лиж, кафе та сауни. Для гірськолижних початківців працюють інструктори.

Історія

У письмових джерелах Пилипець вперше згадується в 1463 році. Першими його поселенцями були втікачі з низинних сіл, що ховалися в горах від переслідувань угорських і місцевих феодалів.

Назва села, згідно народному переказу, відбулося від імені першого поселенця – вівчаря, якого звали Пилип.

Основним заняттям жителів було скотарство, побічним – землеробство. Вирубуючи ліси і чагарники, вони спалювали їх і на цих місцях садили овочі, сіяли овес. Так обробляли і удобряли грунт протягом багатьох століть.

В XV-XVIII вв. Пилипець був присілком сусіднього села Ізки, розташованого поряд, вздовж річки Репинки. У документах XVIII століття село згадується під назвою Ізки-Пилипець. Землі, на яких знаходився присілок, належали на початку XV в. феодалам Урмезеям, а з 1467 р. – Довгаям. В середині XVII ст. Ізки разом з присілками вже були власністю Ліпчая.
Після поразки у визвольній війні угорського народу (1703-1711 рр.), село перейшло у власність крупних феодалів Телекеїв, а селяни стали їх кріпосними.

Активний відпочинок, пам'ятки архітектури

- Оточене прекрасними пейзажами сіло Пилипець є відомим місцем зимового і літнього відпочинку. Через нього проходить туристичний маршрут до водопаду Шипіт – найбільший і живописний в Українських Карпатах, розташований в улоговині на р. Плошанка (є пам’ятником природи);Pulupets

- Також через село проходять турмаршрути сходжень на хребет Боржави, вершин Великий Верх (1599м.), Стій (1679 м.), Жид Магура (1517м.);

- У Пилипці знаходиться церква Різдва Пресвятої Богородиці —дерев'яна церква, в якій зберігся іконостас XVIII століття. Поруч підноситься монументальна двох'ярусна дерев'яна дзвіниця;

- На відстані 7 км. від Пилипця в з. Келечин поряд з автомобільним шосе Воловець-Міжгір’я знаходиться унікальне джерело природної газованої мінеральної води, яка рідко зустрічається в природі. Ця вода може використовуватися, як для питного лікування, так і для ванн.

 

Карта Пилипця:

 

<<Міжгірський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Коментарі   

0
Тетяна Шпеник
ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ "СРІБНИЙ ТАТОШ" 2014, Замок Сент-Міклош, смт. Чинадієво
Протягом фестивалю на території замку відбуватимуться:
- екскурсії по замку «Сент-Міклош»;
- середньовічні забави - стрільба з лука та арбалета, метання списа, фото в обладунках, танці, ігри;
- «Середньовічний ярмарок»;
- діятиме середньовічний табір та середньовічна польова кухня
- різноманітні майстер-класи
05 травня 2014