PolyanaПоляна— курортне село, яке знаходиться у Свалявському районі Закарпатської області.

Населення – 2 747

Географія

Розташоване за 10 км від районного центру, в невеличкій вузькій долині, оточеній майже з усіх боків лісами. В околицях Поляни починається Уклинський перевал та зустрічаються дві річки – Мала Пиня і Велика иня. На південному сході села знаходиться гора Крехая, а зі сходу село захищено горою Кричерея. Село розташоване у західній частині району. Межує із Солочинською, Плосківською сільськими радами та Воловецьким районом.

ІсторіяPolyana_2

Поляна має багатовікову історію. Речові пам'ятки, виявлені на території села, відносяться до ІІ тисячоліття до н.е. Вперше село згадується ще в ХІІ столітті як невеличке поселення пастухів.

У 40-х роках ХІІІ століття, коли на Закарпаття вторглися монголо-татари, Поляна, як і багато інших сіл, що знаходились на шляху їх просування, була спалена. Після навали село ще довго залишалося спустілим. Лише в XV-XVI століттях тут з'являються ознаки життя. У 1548 році Поляна була заселена вдруге.

У XVII-XVIII століттях багато полянських селян боролось з феодалами у загонах опришків. Під час визвольної війни угорського народу 1703-1711 рр. жителі Поляни вступали в загони куруців, які завдавали ударів по цісарських військах. Після поразки Габсбурги жорстоко розправилися з повстанцями. Багатьох селян було закатовано, а ти хто залишився в живих, передано новим землевласникам.

У 1728 році австрійський імператор Карл VІ віддав значну частину Закарпаття великому австрійському магнатовіШенборну-Бухгейму. Поляна теж стала його власністю і була включена до складу Мукачівсько-Чинадіївської домінії.

З другої половини XIX століття в селі діяли три цехи по розливу мінеральної води, відомої місцевим жителям уже понад 500 років тому. Мінеральну воду називали «Поляною квасовою» й «Лужанською» і вживали як столову воду. Про це згадують грамоти угорського короля ще в 1463 році. Згодом вона почала використовуватися для лікування деяких захворювань шлунку. Джерела знаходились у володінні графа Шенборна, який здавав їх в оренду лихварям.

З 1842 по 1911 рік «Поляна квасова» відзначалась 21 раз на міжнародних конкурсах як одна з найкращих мінеральних вод у Центральній Європі. Поряд з «Поляною квасовою» величезний попит на європейському ринку мала і «Лужанська». Ця вода теж удостоєна багатьох дипломів та відзнак.

Карта Поляни:

<<Свалявський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.